Článek
Pohanka je surovina v našich končinách už po staletí využívaná jako chutná, zdravá a levná příloha. Je plná bílkovin a má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Navíc neobsahuje lepek, proto je v různých formách - včetně pohankové mouky, vhodná pro celiaky (výborná je například v bramborácích). Vařenou pohanku ráda používám jako zahušťovadlo do polévky.
Postup
01.
Nejprve dejte do zeleninového vývaru (případně osolené vody) vařit propláchnutou pohanku dle návodu na obalu (nejčastěji 5-7 minut). Když je měkká, přebytečnou tekutinu slijte.
02.
Omytou čerstvou zeleninu nakrájejte. Cuketu a červenou cibuli na kolečka, lilek a papriky na kostičky. Do olivového oleje rozmačkejte stroužek česneku.
03.
Na mřížce rozpáleného grilu nebo na grilovací pánvi zeleninu opékejte, během pečení ji potírejte česnekovým olejem a osolte ji. Když je měkká a z obou stran opečená, dejte ji stranou a případně větší kousky nakrájejte.
04.
Uvařenou pohanku servírujte s grilovanou zeleninou, nakrájenými cherry rajčaty a natrhanou mozzarellou. Každou porci lehce pokapejte olivovým olejem.
Zkuste take báječné recepty z čočky, je zdravá a má málo kalorií. Co třeba čočka s rýží nebo krémová čočka s kořenovou zeleninou a smetanou?