Hlavní obsah

Objevte fonio: Rychlá a zdravá alternativa k rýži a těstovinám aneb Malé zrno s velkými ambicemi

Foto: Katrinshine, Shutterstock.com

Foto: Katrinshine, Shutterstock.com

Jestli přemýšlíte, jak oživit jídelníček a zbavit se jednotvárných příloh typu rýže nebo těstoviny, máme pro vás tip: fonio - rosičku útlou. Možná jste se s ním ještě nesetkali, ale v západní Africe je tohle miniaturní zrnko základem stravy už víc než 5 000 let. A nejenže se vaří téměř rychlostí blesku, je to také výživová bomba nabitá minerály a vitaminy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fonio, drobná obilovina z rodu prosa, je tak starobylé, že je považováno za jednu z nejstarších plodin Afriky. A přestože patří do stejné rodiny jako proso, má mnohem jemnější strukturu a lehce zemitou, oříškovou chuť. Jak říká šéfkuchař Pierre Thiam, jehož mise je dostat západoafrickou kuchyni na světové talíře: „Fonio nikdy neudělá kuchaři ostudu.“ A to je celkem důležité, když chcete, aby se na vás rodina nebo přátelé při vaření nedívali skrz prsty.

Proč si fonio zamilovat

Tato obilovina, která prospívá i v nehostinných podmínkách západní Afriky, je navíc bezlepková a má spoustou zdravotních benefitů. Fonio má nízký glykemický index, což znamená, že po jeho konzumaci nebudete mít prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. To ocení především lidé, kteří se snaží hlídat si příjem sacharidů, včetně diabetiků.

Fonio je také bohaté na aminokyseliny, jako jsou methionin a cystein, které v mnoha jiných obilovinách chybí. Tyto aminokyseliny hrají důležitou roli v růstu svalů a v regeneraci těla. Z minerálů nabízí africká obilovina především železo, zinek, hořčík a měď, což je skvělá kombinace pro podporu imunitního systému a zdraví kostí. A když k tomu přidáme fakt, že fonio má méně kalorií než rýže nebo těstoviny, zjišťujeme, že jde o ideální volbu pro ty, kteří chtějí udržet svou váhu pod kontrolou.

Jak fonio zařadit do kuchyně?

Pokud jste fanoušky rychlých a jednoduchých receptů, fonio vám přiroste k srdci. Jeden šálek fonia přeměníte na čtyři během několika minut, stačí ho zalít horkou vodou (v poměru 1 : 2), zakrýt a po pěti až deseti minutách načechrat vidličkou. A voilà, je hotovo! Vždy se však raději podívejte na obal, zda výrobce nedoporučuje jiný styl úpravy. Fonio totiž může být různě pomleté, tím pádem se množství vody a čas odležení může lišit.

Foto: Katrinshine, Shutterstock.com

Fonio využijete jak ve slané, tak sladké kuchyniFoto: Katrinshine, Shutterstock.com

Fonio po česku

Přemýšlíte, s čím ho kombinovat? Nabízí se spousta variant. Skvěle poslouží jako základ do zeleninových salátů nebo ho můžete použít místo rýže v rizotu či jím nahradit bulgur. A pokud rádi experimentujete se sladkým, co takhle fonio jako základ pro ovocné moučníky? „Je to dobrá alternativa za jiná zrna, takže si z něj snadno uděláte snídaňovou kaši, nahradíte jím polentu a také z něj připravíte drobenku na koláče,“ dodává Thiam.

Udržitelné a zdravé zároveň

Kromě toho, že fonio vyniká svou všestranností a rychlou přípravou, má také hluboký ekologický rozměr. Šéfkuchař k tomu dodává: „Plodiny, které jsou odolné vůči suchu, takže je lze pěstovat i na místech se špatným přístupem vody, jako je fonio, by rozhodně měly mít přístup na trh.“ A protože fonio vyžaduje méně energie na vaření, přispívá i k udržitelnosti a ušetří vám pár korun z účtu na energie.

Takže ať už hledáte rychlou alternativu k rýži, nebo chcete být šetrní k životnímu prostředí, tahle obilovina by měla být na vašem seznamu. A hlavně nezapomeňte: „Fonio nikdy neudělá kuchaři ostudu.“

Načítám