Hlavní obsah

Dozrávají dýně! Vypijte ji, uvařte i upečte, a dodejte tak tělu celou škálu vitaminů

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Ačkoliv dýně jsou původem z Latinské Ameriky, tak si našly cestičku i do jídelníčků Čechů a to je velice dobře. Dýně se totiž mohou směle řadit mezi superpotraviny a díky své univerzálnosti je můžete připravit na mnoho způsobů.

Článek

Dýně je nejen skvělým doplňkem v našich kuchyních, ale má spoustu pozitivních zdravotních efektů. Například blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, protože ji z 90 % tvoří voda s množstvím vlákniny. Obsažené enzymy zejména v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Deci šťávy před spaním vám usnadní usínání a pomůže vám zklidnit se. „Pakliže chcete z dýně získat do stravy vlákninu, pak zvolte jiný způsob přípravy než odšťavnění, protože přípravou čerstvé dýňové šťávy velké množství vlákniny ztratíte,“ zmiňuje nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková, která se věnuje přípravě zdravých jídelníčků.

Jadérka po opražení zastoupí chipsy

Výjimečný je i poměr vitaminů a minerálních látek, jako jsou zejména sodík a draslík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému. I jadérka můžete plně zužitkovat. „Jejich opražením získáte zdravou pochutinu k televizi, která je bohatá na vitamin A, E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Chroupáním dýňových semínek se zbavíte zácpy a podpoříte regeneraci pokožky, vlasů i nehtů,“ doplňuje Kateřina Šimková. Připravit si je můžete i na zpestření v ochucené variantě s karamelizovaným cukrem a fazolí tonka. Semínka budou chutnat po karamelu a vanilce.

Foto: Dream79, Shutterstock.com

Dýňová semínka nevyhazujte! Raději je snězte Foto: Dream79, Shutterstock.com

Připravte si dýňový sirup do kávy

Podzim si můžete zpříjemnit přípravou ikonické kávy Pumpkin Spice Latte s domácím dýňovým sirupem. Mix koření, který se do sirupu používá, vás zahřeje. „Gingerol v zázvoru má vliv na zvýšení tělesné teploty, stejně tak má obdobné látky a s nimi termogenní vlastnosti hřebíček, skořice a kardamom. Hřebíček se navíc může pochlubit i protizánětlivými účinky. Do dýňového latte se přidává i badyán a muškátový ořech, který dodá hořkosladkou chuť s výraznou vůní. Sirup si jednoduše připravíte z dýňového pyré, cukru, vody a zmíněného koření. Ochutit jím můžete nejen kávu, ale i třeba čokoládu,“ dává tip kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Upečte ji se sýrem a ořechy

Upečením dýně získáte jednoduché a lahodné pohoštění pro návštěvu či lehkou večeři. Stačí dýni hokaido pokrájet na slabší dílky. Ty vyskládejte na pečicí papír, potřete olivovým olejem s cajunským kořením. „Toto koření v sobě kombinuje vlivy francouzské a americké kuchyně, která se formovala příchodem francouzských osadníků z Kanady do jižní části USA v 18. století. Za svoji ostrost vděčí kořenicí směs mixu pepřů a chilli papričkám, které zjemňují bylinky jako tymián a oregano. Použít ho můžete i na batáty, kuřecí křídla nebo chilli con carne,“ zmiňuje Michaela Schneedorferová. Na dýni pak dejte sýr s modrou plísní jako roquefort a nahrubo posekané vlašské ořechy či pekanové ořechy a dejte péct na 200 °C po dobu 30-40 minut, dokud dýně nezkřehne.

Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

Dýně dokonale ladí s výrazným modrým sýremFoto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

Dýňové pyré či polévka

Klasikou, která nesmí na podzimní tabuli chybět, je rozhodně dýňová polévka či pyré, jež nahradí klasickou bramborovou kaši. Polévku lze připravit pouze rozmixováním uvařené dýně, ale lze ji vyšperkovat i vývarem nebo zjemnit smetanou či kokosovým mlékem. „Zásadní je pro dýňovou polévku ochucení. Dýně nijak výraznou chuť nemá a kořením ji můžeme opravdu pozdvihnout. „Doporučila bych určitě zázvor a garam masalu, která dodá polévce pálivější, lehce nasládlou chuť. Směs koření obsahuje například koriandr, pískavici, kurkumu, chilli, kardamom, muškátový ořech, skořici či bobkový list. Své příznivce by mohla najít i kořenicí směs kari madras, kde je například zázvor, paprika, hřebíček, pepř, kurkuma či muškátový květ a fenykl. Zmíněnými směsmi lze dokořenit i dýňové pyré, které poslouží jako příloha, namísto pyré z brambor,“ uzavírá Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Nejlepší recept na dýňovou polévku

Související témata:
Dýňové pyré
Dýňová polévka

Načítám