Článek
Postup
01.
Na rozpáleném oleji orestujte nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte nadrobno nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek a nasekaný česnek. Chvilku orestujte a přidejte propláchnutou červenou čočku, znovu orestujte. Čočku zalejte množstvím vody nad její okraj tak, aby byla úplně ponořená.
02.
Přidejte sůl, pepř a všechny druhy koření a promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud se voda nevypaří, trvá to asi 15 minut. Čočku ochutnejte, případně dochuťte. Pokud nebude dostatečně měkká, přidejte potřebné množství vody a nechte ji ještě chvilku vařit. Jakmile je čočka uvařená, vmíchejte do ní čerstvě nasekané bylinky.
03.
V dalším hrnci si připravte zastřené vejce. Do vroucí vody nalejte ocet. Vodu nesmíte nechat silně vřít, jinak by se vám bílek roztrhal. Vodu roztočte ve fázi, kdy se na dně tvoří bublinky, v tento moment vložte vejce do víru. Ideálně si ho nejprve rozklepněte do hrníčku a poté opatrně přemístěte do připraveného víru v hrnci.
04.
Vajíčko můžete v hrnci lehce oválet lžící tak, abyste dosáhli kulovitého tvaru. Vejce vařte tři minuty, poté přemístěte rovnou navrch naservírované čočky a rozřízněte, aby žloutek pěkně vytekl. Pokud děláte více vajec do zásoby, přemístěte je po vyndání z hrnce do nádoby se studenou vodou, aby se vajíčko dále nevařilo a zůstalo uvnitř tekuté.
Tip: Syrové vajíčko můžete nejprve vyklepnout do kalíšku s octem, aby se zabalilo a teprve pak jej společně s octem vlít do vroucího víru vody. Vyzkoušejte obě varianty a vyberte si pro vás tu přijatelnější.