Hlavní obsah

Brusinky jsou chutné i plné vitaminů. Hodí se do salátů i k masu

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Zářivě červené kuličky brusinek nejenom ozdobí vánoční stoly, ale také přinášejí do našich jídel kyselou notu, která rozjasní každý pokrm. Nejenže jsou brusinky bohaté na vitaminy a antioxidanty, ale jejich unikátní chuť se také výborně doplňuje s mnoha dalšími surovinami. Budete koukat, s čím ladí!

Článek

Brusinky, známé také jako rudá superpotravina, mají kořeny v Severní Americe, kde je Indiáni využívali pro jejich léčivé účinky. Během středověku byly v Evropě vnímány jako symbol zdraví a ochrany před nemocemi. Díky tomu se často používaly v různých léčebných přípravcích a bylinných receptech. Dnes jsou brusinky oblíbené po celém světě a nachází své místo nejen ve sladkých, ale i slaných pokrmech.

Plné vitaminů a na podporu močových cest

Brusinky jsou skvělým zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Jejich konzumace podporuje zdraví močových cest a chrání tělo před volnými radikály. Nejenže jsou červené kuličky brusinek plné vitaminů, ale brusinkové listy, používané pro přípravu čaje, nabízejí další rozměr v oblasti zdravotních výhod. Zejména v urologických čajích.

S čím ladí brusinky

Brusinky mají výraznou kyselou chuť, která se výborně doplňuje s jinými ingrediencemi. Kombinují se skvěle s jablky, třtinovým cukrem, kukuřicí, smetanou, javorovým sirupem, pomeranči, hovězím masem, medem, mandarinkami a vlašskými ořechy. Tyto suroviny lze využít k přípravě různorodých pokrmů, od sladkých dezertů po pikantní saláty. Brusinky mohou také přidat jiskru do tradičních receptů, kde se běžně používají třeba rozinky.

Recepty v praxi

Brusinky můžete využít do jablečného štrúdlu nebo vánočky. Mezi další sladké recepty, kam je můžete přidat, se řadí například tyto:

Ani slaná kuchyně není o brusinky ochuzena a nebavíme se jen o svíčkové omáčce.

Kdo by se měl brusinkám vyhnout

I když jsou brusinky pro většinu lidí zdravou volbou, měli by se jim vyhnout ti, kdo mají sklony k tvorbě ledvinových kamenů, nebo jedinci, kteří jsou alergičtí na aspirin. V takových případech by bylo vhodné se poradit s lékařem, aby se zabránilo případným zdravotním komplikacím po jejich pozření.

Načítám