Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: LN team, Shutterstock.com

Foto: LN team, Shutterstock.com

Pronikněte do světa starobylé medicíny našich babiček a připravte si sladký březový sirup. Stačí vám na něj vzrostlá břízka, nožík nebo vrták a chvíle času. Sirup je nejen chutný, ale také má úžasné, zdraví prospěšné účinky.

1 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 lahvičku
  • 6 l březové mízy
  • 1 kg cukru
Článek

Díky vysokému obsahu minerálů, antioxidantů a protizánětlivých látek, které podporují imunitní systém, detoxikaci, trávení a regeneraci kloubů, je bříza malý zázrak. Sběrem mízy z břízy lze šetrným způsobem získat přírodní surovinu pro výrobu sirupu, aniž by došlo k trvalému poškození stromu, břízy se rychle regenerují. Na 150 ml sirupu budete potřebovat přibližně 6 litrů mízy (vařením se bude vypařovat). Získáte ji dejme tomu ze tří stromů, do každého vyvrtáte asi čtyři otvory.

Postup

01.

Pro sběr vybírejte vzrostlé břízy o průměru nad 30 cm a s velkými korunami, ty mají největší obsah mízy. Asi metr nad zemí vyvrtejte vrtákem do průměru 9 mm (ale lze použít i úzký nůž) otvor. Vrtejte směrem vzhůru, aby mohla šťáva vytékat. Sbírejte ji do čisté lahve, vyteče jí dle velikosti stromu asi 500 ml z jednoho vrtu.

02.

Po přinesení domů mízu filtrujte přes jemné síto vyložené plátýnkem, aby se odstranily nečistoty.

03.

V hrnci přiveďte mízu k varu. Snižte teplotu a udržujte ji kolem 90 °C, dokud se nezredukuje na zhruba 40 % původního objemu. Přidejte cukr podle chuti, ale nejprve ochutnejte, samotná míza je dost sladká. Cukr napomůže lepší konzistenci tekutiny.

04.

Opět sirup přefiltrujte přes jemný filtr do menší nádoby. Pokračujte v odpařování mízy při teplotě do 90 °C, dokud nezhoustne a nezíská tmavou, jantarovou barvu. Hotový ho nalijte do sterilovaných lahví nebo sklenic. Jestliže plánujete delší skladování, můžete ho zavařit.

Energetická hodnota na 1 lahvičku
Energie16 900 kJ
Bílkoviny0 g
Tuky0 g
Sacharidy995 g
Sůl0 g
SAFA0 g
Vláknina0 g
Cukry995 g

Načítám