Článek
Z této dávky surovin upečete dva plné plechy, asi 24 poměrně velkých šneků. Pokud vám stačí menší množství, suroviny uberte.
Postup
01.
Včas vyberte všechny suroviny na linku a nechte je dojít pokojové teploty. Kefír pak ještě trochu zahřejte na teplotu těla, promíchejte s cukrem a rozdrobte do něj droždí. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek a v mezičase oddělte žloutky od bílků.
02.
Do mísy robota prosejte mouku se solí, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj vzešlý kvásek. Vmíchejte do něj trochu mouky z okrajů důlku a nechte ještě 5-10 minut odpočívat. Poté začněte zadělávat těsto: postupně zapracuje po jednom žloutky a po lžících i změklé máslo, až vznikne vláčné a pružné bohaté máslové těsto. Zformujte z něj kouli a nechte krátce nakynout, postačí mu 20-25 minut.
03.
Na náplň přidejte k bílkům špetku soli a začněte šlehat. Až bílky zpění, po částech přidávejte cukr a vyšlehejte hladký a lesklý sníh. Nakonec ručně vmíchejte mleté ořechy.
04.
Předehřejte troubu na 200 °C a plechy vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na dvě části. Každou z nich vyválejte na velký obdélník vysoký necelý 1 cm a bohatě potřete náplní. Zaviňte jako roládu a okraj přitiskněte. Ostrým nožem pak nakrájejte na kolečka silná asi 1,5 cm. Šneky rozložte na plech, okraje potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 7 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 10-12 minut dozlatova.
05.
Šneky bohatě pocukrujte moučkovým cukrem a skladujte volně překryté utěrkou.
Pokud máte chuť na něco zdravějšího, přidejte ořechy do koláče z ovesných vloček nebo do jablečných muffinů s drobenkou.