Článek
Postup:
01.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Kuřecí stehna omyjte, osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Ze všech stran je pomažte dijonskou hořčicí.
02.
Ve větší litinové pánvi, ve které budete kuřecí později i péct, maso zprudka z obou stran opečte na ghí (přepustěném másle).
03.
Stehna zalijte vývarem, tak aby byly porce ponořené asi do poloviny. Na maso položte na poloviny rozkrojené palice česneku. Pro ovonění přidejte do pekáče snítky čerstvé šalvěje a rozmarýnu. Maso dejte péct asi na 60–70 minut, prvních 40 zakryté alobalem nebo poklicí.
04.
Po upečení vyndejte maso, opečený česnek a bylinky (ty vyhoďte). Maso zakryjte alobalem, aby příliš nevystydlo, než doděláte omáčku. Do šťávy, která zbyla v pekáči, vymačkejte paličky česneku, jednotlivé stroužky pečením zesládly a ztratily štiplavost.
05.
Nyní celý obsah v pekáči rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku přelijte do menšího hrnce a dejte vařit na sporák. Nakonec do ní nalijte smetanu a nechte provařit. Dochuťte solí a pepřem.
A co takhle něco z jednoho hrnce? Zkuste vepřové se zeleninou na cideru a smetaně nebo kuřecí kari s bramborami.