Článek
Ze surovin uvedených v rozpisu připravíte 5-6 plechů (podle toho, jakou velikost koleček zvolíte), počítejte s tím, že jich bude opravdu hodně. V uzavřené krabici vydrží i týden a budou pořád stejně chutná, pokud vám ale stačí menší množství, suroviny uberte.
Postup
01.
02.
Mléko zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte chvíli vzejít kvásek. Do mísy robota prosejte mouku se solí, přidejte vzešlý kvásek, žloutek a najemno nastrouhané vařené brambory a začněte zadělávat těsto. Po lžících přidávejte změklé sádlo, až se vše spojí do elastické hebké koule, která nelepí na stěny mísy. Posypejte ji trochou mouky a nechte v teple kynout asi 45-50 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
03.
Vykynuté těsto krátce propracujte. Postupně z něj ukrajujte menší kousky: z každého vyválejte hada o průměru asi 1 cm, nakrájejte ho na stejně dlouhé kousky a stočte do kolečka, konce přitiskněte. Zbytek těsta zatím nechte odpočívat pod utěrkou.
Tip: Já dělám menší kolečka a stáčím je kolem jednoho prstu, je to ale práce pro trpělivé. Můžete je udělat i větší, hada však uválejte vždy spíš tenčího.
04.
Předehřejte troubu na 210 °C. Kolečka naskládejte na plech, potřete je rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypejte mákem nebo sezamem. Pečte zprudka asi 15 minut dozlatova.
Sáhnout můžete i po univerzálním listovém těstu: sýrové tyčinky připravíte za 10 minut a párky v těstíčku zmizí vždy ze stolu jako první.