Hlavní obsah
3,0
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kočičí svatba nebo kočičák či šumajstr je tradiční pokrm z luštěnin a krup. V naší verzi si dopřejeme navíc slaninu!

10 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 200 g krup
  • 200 g zeleného sušeného hrachu
  • 150 g slaniny v celku
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce soli
Článek

Toto je úplně základní recept. Pokud chcete, můžete přidat i další luštěniny, jako je čočka či fazole. Kočičí svatba je také výborná s volským okem. Pokud vám kočičák zbyde, zamíchejte ho do šťouchaných brambor a rázem získáte skvělou nastavovanou kaši. Neplýtvání a šetrnosti zdar!

Postup

01.

Ideálně den předem nebo alespoň na 4 hodiny dejte namočit do studené vody zvlášť kroupy a hrách.

02.

Poté kroupy a hrách slijte a dejte vařit do dvou hrnců do mírně osolené vody. Kroupy se uvaří přibližně po 30-40 minutách (dle jejich velikosti), zelený sušený hrách bude potřebovat víc času, asi 90 minut. Dle potřeby dolévejte vroucí vodu.

03.

Ve velké pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Pak ji z pánve vyndejte a na výpeku orestujte najemno nasekanou cibuli. Pokud máte slaninu libovější a nevypeklo se omastku tolik, přidejte sádlo.

04.

Když je cibulka téměř hotová, přidejte k ní krátce osmažit i na plátky nasekaný česnek.

Energetická hodnota celkem - 3 porce
Energie9 619 kJ
Bílkoviny85,95 g
Tuky89,73 g
Sacharidy280,8 g
Sůl22,12 g
SAFA36,61 g
Vláknina44,92 g
Cukry23,88 g

Načítám