Hlavní obsah

Je to v kapse! Tipy na nejlepší restaurace, kde náležitě oslavíte konec školního roku

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Úspěšné zakončení školního roku je důvod k oslavě nejen pro školáky a školačky. Tento šťastný okamžik je zároveň i možností na rodinné setkání u dobrého slavnostního jídla. V jakém podniku si udělat rezervaci, aby byla oslava v kruhu nejbližších příjemným zážitkem?

Článek

Konec školního roku bývá důvodem k oslavě nejen pro děti, ale také pro celou rodinu. Několikaměsíční snažení je u konce, a pokud se zadařilo úspěšně, stojí za to zvednout číše! Vyrazte si s rodinou na oslavu. Bude to luxusní café za samé jedničky, nebo si alespoň přiťukněte oroseným půllitrem a odfrknete si, že už je to za vámi?

Pro premianta třídy: Noblesní Café Savoy

Kavárna vídeňského stylu vás hned po vstupu díky svému interiéru přenese více než 130 let do minulosti. Dřevěný nábytek a obložení interiéru, mramorové a zlaté doplňky, upravená a velmi milá obsluha… Přitom skvělá kuchyně za dostupné ceny, to ocení každý premiant například z gymnázií a hlavně jeho hostitelé. Poctivé české chlebíčky, vyhlášené hranolky s lanýžem, dvojitý vývar s vejcem, kuřecí řízek s bramborovým salátem nebo tatarák zaujme i zbytek celé rodiny! Vybere si každý – ten, kdo ctí tradice, i milovník moderní gastronomie. Samozřejmostí na závěr je věneček nebo dukátové buchtičky a hurá na prázdniny s plným žaludkem.

Menu jako v Café Savoy

Je to za námi, jdeme do Výčepu!

V srdci pražských Vinohrad se nachází moderní valašská hospoda nazvaná Výčep. Nelekejte se, rozhodně nejde o žádnou „čtyřku“, jak by se z názvu mohlo zdát! Restaurace, která je vyhlášená svým poledním i několikachodovým večerním degustačním menu, byla dokonce zařazena na prestižní seznam doporučení v gastronomickém průvodci Michelin. V kuchyni připravují sezonní jídla z lokálních surovin, která se inspirují poctivými pokrmy z Valašska. Za zkoušku rozhodně stojí také pečlivě vybrané vinné, pivní nebo pálenkové párování, ale jak už název napovídá, „jedním oroseným“ rozhodně nešlápnete vedle.

Valašská ochutnávka

Divoké a zábavné léto startuje v Brasileiru

Co to pojmout trochu netradičně? Návštěva Brasileira se dá rozhodně považovat za pořádný zážitek! Panuje tu živá, ale zároveň slavnostní atmosféra a stoly se prohýbají pod množstvím výborného jídla. A co je nejlepší? Můžete toho sníst tolik, kolik se do vás vejde! Restaurace je totiž postavená na konceptu „all you can eat“. Ochutnáte tu krevety, ústřice, sushi či různé zeleninové saláty, které si nabíráte sami. Zároveň vás čeká spoustu druhů masa grilovaného na dřevěném uhlí – roznáší ho takzvaní passadoři, kteří vám vždy šťavnatý kousek odříznou. Každý se zde nají do sytosti a pak už může začít ten pořádný letní mejdan a klidně i nějaké to stanování. Plný žaludek totiž budete mít ještě několik dní.

Nespoutaný oběd inspirovaný Brazílií

Elegantní zakončení v Louvre

Louvre na Národní třídě vznikl v roce 1902 a do dnešních dnů pokračuje v tradici podniku, který byl od počátku špičkou pražského kavárenství i centrem kulturního dění. Pravidelně sem chodívala řada známých osobností – bratři Čapkové, Franz Kafka nebo Max Brod. U stolu můžete vybírat jak ze široké nabídky české klasiky, tak z lehkých jídel. Při pití kávy se můžete kochat prvorepublikovou výzdobou interiérů, za hezkého počasí je pak otevřena krásná venkovní terasa. Protože tu ctí tradici kavárenských sportů, můžete si zapůjčit i šachy nebo zahrát kulečník v biliárovém sále na jednom z pěti stolů. Zajímavost: mezi 16. a 18. hodinou v kavárně podávají čaj o páté!

Dezerty nejen k čaji

Odměna spojená s výletem na hrad

České jídlo, pečlivě ošetřené tankové pivo a hlavní město jako na dlani. To je Kuchyň, restaurace nacházející se přímo na Hradčanském náměstí. Už samotná lokalita je výjimečná a slavnostní! Co vás čeká? Na chuť si přijdou milovníci staročeských pokrmů – nabídku tu obměňují, hosté si ale oblíbili například teplou pražskou šunku s hořčicí, koprovou omáčku s pošírovaným vejcem, svíčkovou omáčku s hovězím krkem nebo trhanec s tvarohem, švestkovým pyré a jablky. Pokud toho chcete ochutnat co nejvíc, objednejte si hradní hostinu a královsky hodujte! Okázalý výhled ze zahrady na celou Prahu je pak už jen třešnička na dortu.

Inspirace z hradu

A kam se vydat mimo Prahu?

I regiony mají co nabídnout! V Hradci Králové dobře vaří restaurace Šatlava nebo Pivovarské domy, v Českých Budějovicích zase Klika, Paluba či restaurace U Solné brány. V Plzni je sázkou na jistotu Lokál Pod Divadlem s českou nabídkou a vychlazeným pivem, Pizzeria a Grill Da Pietro zase nabídnou uvolněnou atmosférou, pravou neapolskou pizzu a prvotřídní steaky. Brno se podniky vhodnými na oslavu jen hemží – na oběd zkuste středomořské Vittorio či Hostinec U Semináru čerpající z receptů Rakouska-Uherska, na večeři se vydejte do Atelieru nebo Elementu.

Načítám