Článek
Podzim je tady a s ním přichází potřeba připravit nejen šatník, ale také kuchyň na chladnější dny. Proč si neužít tento čas, kdy můžete v klidu vytřídit zásoby, doplnit spíž dary podzimu a zároveň si dopřát trochu klidu?
1. Proveďte inventuru zásob
Podobně jako se po létě ze šatníku vyřazují tílka a lehké šaty a chystají se svetry a bundy, projděte i své domácí zásoby potravin. Je praktické vytřídit a rychle spotřebovat otevřené omáčky z letních grilovaček, špekáčky v mrazáku na opékačku nebo narychlo zmrazené maso. Zároveň zkontrolujte mouku, luštěniny nebo sušené houby, jestli se v nich neusadili nechtění návštěvníci.
Prohlédněte čokolády, zda přes léto nedošly k újmě vlivem horka, a pokud jsou v pořádku, budou se hodit na polevy. Dobré je projít i stav kompotů, džemů a čalamád a provést jejich „rotaci“, tedy posunout nejstarší dopředu a letošní naopak schovat na později. A můžete už také zhodnotit a začít postupně doplňovat zásoby na vánoční pečení.
2. Uschovejte podzimní úrodu
I když na tom naše přežití nezávisí, v něčem je dobré se u veverek přece jen inspirovat: využít podzimní úrodu. V zimě se budou hodit křížaly, domácí povidla, kompotovaná dýně nebo hrušky. Děti si určitě rády pochutnají na domácích přesnídávkách bez cukru (ovoce stačí povařit, rozmixovat a sterilovat v troubě na plechu s trochou vody). Letos je velká úroda lískových oříšků, a pokud jich máte opravdu hodně, vyplatí se je skladovat vylouskané ve vakuových sáčcích nebo v mrazáku – vydrží déle šťavnaté a voňavé.
Nemáte-li chladný sklep, v mrazáku dobře uchováte i dýně, nastrouhané či podušené zaberou méně místa. Do většího mrazáku se také vejdou čerstvé domácí mošty, které díky tomu nemusíte sterilizovat. Jen je skladujte v plastu a ne ve zcela naplněných nádobách, aby nepraskly.
3. Využívejte čerstvé plodiny
Čerstvé ovoce i dýně skvěle využijete na nejrůznější sladké i slané podzimní koláče. Jablka či hrušky upečené s ořechy, rozinkami a skořicí zahřejí po návratu z procházky nebo práce a hotové jsou během okamžiku. Zahřeje také horká jablečná šťáva se skořicí nebo podzimní polévka - klasika je dýňová polévka se zázvorem, ale skvělá bude i bramboračka s houbami nebo hrachovka s opečenou cibulkou. Rychlý a osvědčený je teplý domácí kompot z jablek a hrušek.
4. Oslavte svátky s plnou parádou
Podzim také nabízí svátky spojené s jídlem a pitím, tak si je nenechte ujít. Nejoblíbenější je mladé víno a svatomartinská husa, vegetariáni ji mohou vyměnit třeba za bramborové knedlíky plněné uzeným tofu nebo tempehem. A pokud vás to láká, nastává pravá doba na pečení domácího chleba nebo pečiva a nejrůznějších bramborových placek nasladko i naslano: chutnají s povidly a mákem nebo česnekem a strouhaným sýrem.
Novým, ale zejména u dětí oblíbeným svátkem je Halloween, což je jakási obdoba našich Dušiček. Jestli si ho chcete připomenout, děti jistě ocení dobroty v nejrůznějších „děsivých“ variacích, třeba strašidelné mandlové sušenky ve tvaru prstů, perníčky jako netopýry, čarodějnické cupcaky nebo dort s marcipánovými dýněmi. Na další zábavnou možnost se podívejte do videa:
5. Odpočívejte a nabírejte sílu
Říjen a listopad, to je také čas zklidnění a přípravy přírody k zimnímu spánku. Zazimování zahrady, inventuru zásob a procházky barevnou přírodou je dobré prokládat relaxem, klidně i lenošením v deštivém víkendu, protože zakrátko vypukne předvánoční shon. „Podzimní počasí přímo vybízí k odpočinku, nejlépe s hrnkem voňavého čaje, lahodné kávy nebo horké čokolády. V Anglii k tomu neodmyslitelně patří i máslové sušenky nebo marshmallow. A pokud si navíc zapálíte svíčku, veškerý podzimní splín se rázem vytratí,“ doporučuje Hana Dumbrovská ze značky Marks & Spencer.