Hlavní obsah

Dejte své svačině šmrnc: Dokonalé sendviče, které budete muset před kolegy zamknout

Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Svačina je nedílnou součástí pracovního i školního života. Bohužel leckdy se zacyklíme v oblíbených receptech a následně každé dopoledne ukusujeme dva plátky chleba potřené máslem a proložené šunkou a sýrem. Zkuste dát vale klasickým svačinovým receptům a připravte si chuťově nadupaný sendvič.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Co chceš ke svačině?“ Tak zní otázka, kterou v časných hodinách pokládáme nejen svým potomkům, ale i sobě samotným. Pro mnoho z nás je sázkou na jistotu pečivo doplněné o pomazánkové či klasické máslo, šunku a sýr. Co kdybychom vám ale řekli, že svačina na sebe může vzít podobu luxusní záležitosti, kterou si budete muset před hladovými kolegy zamykat? Přizvěte do svého života sendviče, rychlou svačinu, která si k nám našla cestu z Velké Británie. Jak poskládat perfektní sendvič?

Vše začíná pečivem

I když je jednoduché sáhnout po prvním pečivu, které na vás vykoukne v supermarketu, pamatujte, že výběr kvalitního pečiva je pro chuť sendviče klíčový. Sáhnout můžete po kváskovém chlebu, housce, bagetě nebo třeba sladkém loupáku. O výběru pečiva rozhoduje také následná konzistence a množství náplně. Pokud se chystáte připravit sendvič, jehož obsah bude spíše pevný, postačí vám bílý, jemný a měkčí chleba. Naopak sendvič naplněný majonézou a zeleninou si říká o chleba s tvrdší krustou a pevnou střídkou bez velkých ok. Krok vedle neuděláte ani s celozrnným pečivem, které se nerozmáčí a drží tvar.

Kyselý dotek dokonalosti

Co odlišuje klasický sendvič od výjimečného? Kyselost! Zkuste si při přípravě pohrát s kyselou ingrediencí, díky které je následná chuť sendviče výraznější. Mezi krajíci chleba vynikne marinovaná a fermentovaná zelenina jako třeba nakládané okurky, kysané zelí, kimči nebo pickles. Kyselou složku zastoupí i pomazánka nebo majonéza s kapkou ovocného octa nebo sezonní ovoce.

Foto: Chudo2307, Shutterstock.com

Dejte do sendviče něco kyselého, třeba okurku, osvěží ho toFoto: Chudo2307, Shutterstock.com

Pomazánka nesmí chybět

V žádném sendviči nesmí chybět vhodná pomazánka. Výchozí surovinou bývá sýr typu žervé, do kterého stačí přimíchat koření, čerstvé bylinky nebo trochu crème fraîche. Jednoduše si tak vyrobíte pomazánkové máslo podle chuti a povahy dalších surovin. Například sendvič s marinovanou rybou vyšperkujete pomazánkovým máslem vyšlehaným se zakysanou smetanou a čerstvým koprem.

Vrstvu pomazánkového másla můžete potřít zeleninovou marmeládou (z rajčat, dýně nebo červené řepy), ale také ovocným čatní, které sendviči dodá příjemný sladkokyselý a lehce pikantní říz. Osvědčenou klasikou je párování ovocných (malinových, rybízových nebo hruškových) marmelád s čerstvým i zrajícím sýrem, třeba kozím.

Kromě pomazánek se jako podkladová vrstva používají i pesta z různých bylinek, ať už tradiční z bazalky, nebo výraznější z libečku či kapusty. Na krajíce chleba potřené pestem z libečku přidávají kuchaři například rajčatovou emulzi – rajčata krátce podusíte na cibulce s česnekem a poté osolíte, mírně přisladíte, rozmixujete a zjemníte máslem. Na vrstvu omáčky se pak natrhá mozzarella a posype se červeným rybízem.

Sendvič podle profesionálů

Při přípravě svačiny dodržují profesionálové z restaurací několik zásad, díky kterým se sendvič nerozmáčí a lépe se konzumuje. Zkuste je také.

  • Tučnější pomazánky, jako je máslo, majonéza, remuláda nebo hořčice, přebírají roli dochucovadla, ale zároveň fungují jako přirozená ochrana proti rozmočení, které můžou způsobit ingredience jako čerstvá rajčata nebo šťáva z pečeného masa. Právě proto je důležité potírat oba kusy pečiva!
  • Kluzké přísady, například majonéza nebo šunka, by se neměly pokládat na sebe, aby nevypadly hned po prvním kousnutí. Ze stejného důvodu se krájené maso nedává na zeleninu a salát, ale do spodních vrstev.
  • Teplé ingredience by měly před přípravou studeného sendviče vychladnout, aby nezničily křupavou strukturu čerstvé zeleniny (například ledového salátu) nebo pečiva.

Načítám