Článek
Ovocné knedlíky jsou tradiční evropskou specialitou. Jako hlavní chod ho mají ve své kuchyni Rakušané, Němci, Slováci a i my Češi. Ať už ve formě kynuté, tvarohové, nebo bramborové. Rakušané nedají dopustit na jeden velký Germknödel, v našich oblastech ale děláme spíš víc menších knedlíků.
Postup
01.
Předem si uvařte brambory ve slupce a nechte je zcela zchladnout. Vychladlé je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle do mísy.
02.
Přidejte vejce, mouku, tvaroh, špetku soli a moučkový cukr. Vše zpracujte v kompaktní těsto.
03.
Vzniklé těsto rozdělte na cca 10 dílů. Z každého vytvarujte placičku, do které zabalte menší omytou jahodu.
04.
Takto připravené knedlíky dejte vařit ve dvou várkách do vroucí vody, když vyplavou na povrch, jsou hotové. Vylovte je a dejte stranou.
05.
Strouhanku nejprve nasucho opražte na malé pánvi spolu s mandlovými plátky. Po chvilce do ní zamíchejte máslo.
06.
Jahodové knedlíky podávejte s mandlovou strouhankou přelité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a s pár lístky čerstvé meduňky.
Jestli jste na sladké, mohly by vám chutnat makové palačinky nebo si zkuste udělat pravé belgické vafle z kynutého těsta.