Hlavní obsah
3,6
(9)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Recept na toto univerzální těsto na ovocné knedlíky nebo noky je náš rodinný. Používám ho pro různé druhy ovoce a nikdy nezklame. Jahodové knedlíky máme nejradši posypané mandlovou strouhankou lehce opečenou na trošce másla.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na knedlíky:
  • 300 g brambor
  • 270 g hrubé mouky
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 300 g čerstvých jahod
Na máslovou strouhanku:
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst mandlových lupínků
k podávání:
  • 10 g moučkového cukru na posypání
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 hrsti meduňky
Článek

Ovocné knedlíky jsou tradiční evropskou specialitou. Jako hlavní chod ho mají ve své kuchyni Rakušané, Němci, Slováci a i my Češi. Ať už ve formě kynuté, tvarohové, nebo bramborové. Rakušané nedají dopustit na jeden velký Germknödel, v našich oblastech ale děláme spíš víc menších knedlíků.

Postup

01.

Předem si uvařte brambory ve slupce a nechte je zcela zchladnout. Vychladlé je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle do mísy.

02.

Přidejte vejce, mouku, tvaroh, špetku soli a moučkový cukr. Vše zpracujte v kompaktní těsto.

03.

Vzniklé těsto rozdělte na cca 10 dílů. Z každého vytvarujte placičku, do které zabalte menší omytou jahodu.

04.

Takto připravené knedlíky dejte vařit ve dvou várkách do vroucí vody, když vyplavou na povrch, jsou hotové. Vylovte je a dejte stranou.

05.

Strouhanku nejprve nasucho opražte na malé pánvi spolu s mandlovými plátky. Po chvilce do ní zamíchejte máslo.

06.

Jahodové knedlíky podávejte s mandlovou strouhankou přelité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a s pár lístky čerstvé meduňky.

Jestli jste na sladké, mohly by vám chutnat makové palačinky nebo si zkuste udělat pravé belgické vafle z kynutého těsta.

Načítám