Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Každá rodina dodržuje různé vánoční tradice, ať už se jedná o odlévání olova nebo házení střevíce. A každá rodina tradičně peče jídla, na která se těší celý rok. My jsme si pro vás připravili hubník podle Janiny maminky.

35 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Hubník
  • 4 hrsti sušených hub
  • 1/2 l mléka
  • 5 lžic pšeničné krupice
  • 75 g špeku
  • 2 ks cibule
  • 10 plátků světlého toastového chleba
  • 2 ks vejce
  • 150 g uzeného masa
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka muškátového květu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst listové petržele
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce tuku
  • 1 trochu strouhanky
Článek

Postup

01.

Toastový chleba nebo rohlíky a uzené maso nakrájejte na kostičky.

02.

Cibulku osmažte na pokrájeném špeku dozlatova, petrželku nasekejte a houby spařte vroucí vodou. Přípravy jsou za vámi, a teď už to půjde jen rychle!

03.

V mléce rozmíchejte krupičku, přidejte špetku soli a uvařte trochu hustější krupičnou kaši. Do té přidejte cibulku, uzené, 2/3 toustového chleba, petrželku, slité spařené houby, vajíčka a všechno koření včetně prolisovaného česneku.

04.

Těsto promíchejte a nakonec přidejte i zbytek toustového chleba, které se díky pozdnímu přidání nestihne tolik ‚rozmáčet‘ a bude dělat těstu krásnou texturu.

05.

Formu nebo hluboký plech vymažte kouskem tuku, vysypte strouhankou a naplňte hubníkovým těstem, které na povrchu uhlaďte. Pak už stačí péct asi 40 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia.

Související témata:

Načítám