Hlavní obsah
4,3
(7)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Nebudeme se tvářit, že vyrábíme veganské škvarky... Když už něco má chutnat jako škvarky, bez vepřového sádla se neobejdeme. Každopádně ale doporučujeme zkusit tuto nevšední úpravu oblíbené houby. Hodí se na chleba, ale i jako posyp salátů nebo součást zeleninových jídel.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 vrchovaté lžíce vepřového sádla
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 ks jarní cibulky
Článek

Hlíva ústřičná má všestranné použití. Můžeme ji smažit, péct, dusit, přidat do polévek, nakládat atd. Je navíc k sehnání celoročně a můžete si ji i jednoduše vypěstovat doma.

Postup

01.

Nejprve očištěnou hlívu nakrájejte na menší kousky.

02.

Ve větší pánvi nechte rozpustit vepřové sádlo. Na něj dejte ve dvou várkách nakrájenou hlívu, přidejte sušený česnek a kmín a zprudka ji restujte dozlatova.

03.

Opečenou hlívu vyndejte děrovanou naběračkou z pánve na papírový ubrousek a až nyní ji osolte. Podávejte například se sekanou jarní cibulkou.

Energetická hodnota celkem - 1 skleničku
Energie2 485,44 kJ
Bílkoviny3,97 g
Tuky59,68 g
Sacharidy8,75 g
Sůl3,07 g
SAFA24,4 g
Vláknina9,11 g
Cukry2,78 g

Načítám