Hlavní obsah

Přízemní mrazíky mohou udělat z jedlých hub jedovaté! Jak poznáte, že k tomu došlo? Když ji nakrojíte

Foto: Serrgey75, Shutterstock.com

Foto: Serrgey75, Shutterstock.com

Meteorologové varují před přízemními mrazíky, a to je pro houbaře důvod, aby byli velmi ostražití. Právě v této době se totiž lze otrávit i jinak jedlými druhy hub! Jak se vyhnout riziku, že se to stane i vám?

Článek

Houby lze sbírat v podstatě do listopadu, ovšem záleží hlavně na počasí, tedy teplotách. V případě, že začne v noci a ráno mrznout, měli byste do lesa chodit spíš jen na procházky – mráz je totiž důvodem, proč se můžete otrávit i jedlým druhem hub.

Proč nejíst houby přešlé mrazem?

Pokud houba vyroste v době, kdy se střídají ranní mrazíky a odpolední vyšší teploty, logicky zmrzne a pak zase roztaje – a to několikrát. Mykolog Jiří Laštůvka z Hlinska k tomu pro web Na Houbách uvedl: „Houby přešlé mrazem jsou už nejedlé. Zejména hřibovité nesmí zmrznout a pak rozmrznout. Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů do buněk, mohou je tak roztrhat a usmrtit. Na rozkladných procesech se pak přiživí bakterie a plísně, což bychom rozhodně jíst nechtěli.“ I jedlá houba se tedy kvůli mrazu může stát tou, které je třeba se vyhnout. „Toxické látky v rozmrzlé houbě nejsou tak jedovaté, aby mohly člověka zabít. Mohou mu však způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení,“ dodává mykolog.

Pokud byste si mohli být jistí, že houba přemrzla jen jednou a poté jste ji sebrali a ihned zkonzumovali, ještě by to nebezpečné nebylo, ale to se bohužel nedá určit – takže pokud už byly pár dní přízemní mrazíky, raději takové houby nesbírejte a rozhodně neuchovávejte ani nekonzumujte. Na začátku října, kdy se přízemní mrazíky už vyskytnout mohou, ale spíš jen místy, hrozí většinou jen na okrajích lesů. Dovnitř se mrazíky ještě nedostanou, ale čím víc se blíží zima, tím je varování naléhavější. Důvodem přestat houbařit je situace, kdy klesne teplota pod -5 °C.

I když se většinou říká, že přemrznutí je nebezpečné hlavně u hřibovitých, je obecně jen velmi málo hub, kterým opakované vystavování mrazu nevadí – takže je po prvních mrazech raději přestaňte sbírat všechny. Výjimkou jsou zimní druhy hub, nejčastěji sbíranými jsou mezi nimi penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.

Foto: adamikarl, Shutterstock.com

Mráz udělá i z jedlých hub nebezpečné, tak je nesbírejteFoto: adamikarl, Shutterstock.com

Jak poznáte přemrzlé houby?

Houbu, která několikrát přemrzla, poznáte podle toho, že je měkčí a vodnatá, a když ji nakrájíte, tak se rozpadá. Má vybledlou barvu klobouku a změní se i barva pórů pod kloboukem, většinou na šedou. Naštěstí právě tento vzhled odradí většinu lidí od toho ji sníst.

Nebezpečím přitom není jen to, že vám přemrzlá houba může způsobit zdravotní obtíže, ale kvůli změnám vzhledu můžete jedlý druh zaměnit za ten jedovatý a otrávit se. A také platí pravidlo, že u přemrzlých hub není řešením ořezat okraje, protože bakterie a plísně už jsou v celé houbě.

Jak se projevuje otrava přemrzlými houbami?

Pokud sníte houby, které procházely rozkladnými procesy a byly napadeny plísní, projeví se otrava většinou zvracením, průjmem a bolestí břicha, ale může být i vážnější.

Vadí skladování hub v mrazáku?

Jsou-li přemrzlé houby problém, lze je tedy skladovat v mrazáku? Ano, pokud to jsou zdravé houby (doporučuje se je předtím povařit nebo podusit), pak je rozmrazíte a ihned zpracujete, je to v pořádku. Nikdy byste je ale po rozmrazení neměli znovu zamrazovat – pak je to stejné, jako u těch přemrzlých v lese.

Načítám