Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zní pro vás houby nasladko jako hororový příběh? Zkuste odsunout předsudky a vydejte se na neobvyklou gastronomickou cestu.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
  • 150 g sušených hub
  • 1/2 ks vánočky
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 20 g rozinek
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 20 g dětské krupičky
  • 5 g másla na vymazání
  • 5 g strouhanky na vysypání
  • 1 hrst jablečných křížal
  • 10 g moučkového cukru na posypání
Článek

Krkonošské recepty, jako je slaný hubník, kyselo nebo sejkory (bramboráky pečené nasucho) si prorazily cestu po celé republice. Zkuste otevřít dveře i sladkému hubníku. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a že i houby mohou být podávány zapečené s oříšky. Tento staročeský recept můžete připravit jak ze sušených, tak z čerstvých hub.

01.

Houby namočte v malém hrnci na 10 minut ve studené vodě. Vánočku nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 × 2 cm, mandle nasekejte nahrubo. Vodu s houbami přiveďte k varu a povařte 10 minut. Poté je sceďte a nakrájejte na menší kousky. Pokud budete používat čerstvé houby, nenamáčejte je ani nevařte. Jen pokrájejte. Na 150 g sušených hub použijte asi 500-750 g hub čerstvých.

02.

Mléko přiveďte k varu se špetkou soli a krupicovým cukrem. Přidejte dětskou krupičku a uvařte klasickou krupici. Poté vmíchejte houby, rozinky, mandle, ořechy a nakrájenou vánočku.

03.

Směs rozetřete do máslem vymazané a strouhankou vysypané koláčové formy o průměru 23 cm. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 45 minut.

04.

Hubník servírujte ještě teplý, ozdobený kolečky křížal a posypaný moučkovým cukrem.

Načítám