Článek
Krkonošské recepty, jako je slaný hubník, kyselo nebo sejkory (bramboráky pečené nasucho) si prorazily cestu po celé republice. Zkuste otevřít dveře i sladkému hubníku. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a že i houby mohou být podávány zapečené s oříšky. Tento staročeský recept můžete připravit jak ze sušených, tak z čerstvých hub.
01.
Houby namočte v malém hrnci na 10 minut ve studené vodě. Vánočku nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 × 2 cm, mandle nasekejte nahrubo. Vodu s houbami přiveďte k varu a povařte 10 minut. Poté je sceďte a nakrájejte na menší kousky. Pokud budete používat čerstvé houby, nenamáčejte je ani nevařte. Jen pokrájejte. Na 150 g sušených hub použijte asi 500-750 g hub čerstvých.
02.
Mléko přiveďte k varu se špetkou soli a krupicovým cukrem. Přidejte dětskou krupičku a uvařte klasickou krupici. Poté vmíchejte houby, rozinky, mandle, ořechy a nakrájenou vánočku.
03.
Směs rozetřete do máslem vymazané a strouhankou vysypané koláčové formy o průměru 23 cm. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 45 minut.
04.
Hubník servírujte ještě teplý, ozdobený kolečky křížal a posypaný moučkovým cukrem.
Hub není nikdy dost! Zkuste 5 houbových pochoutek, které Češi milují.