Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Jestli jste milovníky klasických řízků, ale chcete zkusit něco více sezonního, sáhněte po houbách z lesa. Křupavé houbové řízky v sobě spojují to nejlepší z obou světů – zlatavý obal a jemnou chuť čerstvých lesních pokladů. Pokud nemáte v okolí les nebo jste propásli sezonu, sáhněte po velkých žampionech.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g lesních hub
  • 2 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 200 ml oleje na smažení
  • 2 lžíce nasekané petrželky
Dip
  • 200 g majonézy
  • 1/2 lžičky sušeného chilli
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Pro vylepšení receptu zkuste strouhanku smíchat se sezamovými semínky nebo rozdrcenými kukuřičnými lupínky.

Postup

01.

Houby očistěte, a pokud mají velké klobouky, nakrájejte je na plátky o tloušťce asi 1 cm. Připravte si tři misky. Do první nasypte mouku, do druhé rozšlehejte vejce se špetkou soli a pepře a do třetí nasypte strouhanku smíchanou s nastrouhaným parmazánem, paprikou a oreganem.

02.

Každý kousek houby nejprve obalte v mouce, poté ponořte do vajíčka a nakonec obalte ve strouhance s parmazánem. Pro extra křupavý povrch můžete celý proces zopakovat ještě jednou.

03.

V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej. Řízky smažte z obou stran dozlatova, zhruba 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou krásně křupavé a zlatavé. Houbové řízky servírujte zasypané petrželkou s dipem, který připravíte smícháním majonézy, se špetkou chilli a citronovou šťávou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie18 658,08 kJ
Bílkoviny70,13 g
Tuky374,74 g
Sacharidy205,43 g
Sůl7,86 g
SAFA46,29 g
Vláknina20,89 g
Cukry20,76 g

Načítám