Článek
Chybí vám v omáčce maso? Pokud ano, sáhněte nejlépe po hovězím krku nebo loupané pleci.
Postup
01.
Nejprve udělejte knedlíky. Oddělte bílky od žloutků a žloutky dejte do větší mísy. Přidejte mléko a sůl a ruční metlou je rozšlehejte. K vaječné směsi přidejte obě mouky, jedlou sodu a nasekanou zelenou petrželku.
02.
Housku nakrájejte na malé kostičky. Bílky vyšlehejte v pevný sníh a jemně ho zapracujte do těsta společně s houskou.
03.
Tři rovné hrnky důkladně vymažte sádlem. Naplňte je do tří čtvrtin těstem a každý přikryjte alobalem. Vložte je do velkého hrnce s vroucí vodou, aby hladina sahala pod jejich okraje. Vařte je zvolna cca 30 minut.
04.
Nyní se pustíme do přípravy omáčky. Na lžíci másla krátce orestujte předem namočené sušené houby. Pak je zalijte hovězím vývarem, přidejte ocet, tymián, rozmarýn, bobkový list a jalovec. Vařte 20 minut.
05.
V misce zamíchejte ruční metlou hladkou mouku do smetany. Z hrnce vyndejte koření a bylinky. Do omáčky vlijte smetanovou směs a vařte ještě asi 10 minut. Dle chuti omáčku dosolte.
06.
Jestli jsou knedlíky hotové, vyzkoušejte špejlí (když na ní neulpí těsto, jsou uvařené). Opatrně hrnky vyndejte z vody a nechte je asi 5 minut stát. Pak z nich knedlíky vyklopte a nakrájejte na plátky. Servírujte je s houbovou omáčkou.
Jestli jste omáčkoví, vyzkoušejte také králíka na smetaně nebo dietní svíčkovou s vločkovým knedlíkem bez mouky.