Článek
Češi a Slováci jsou jedni z nejvášnivějších houbařů. Jsou země, kde tento fenomén vůbec neznají, nebo je tam houbaření dokonce úplně zakázáno. Letos v létě dost pršelo a hodně z vás jistě vyrazilo do lesa. Nechť vám je dnešní recept inspirací, co s čerstvými houbami.
Postup
01.
Brambory i se slupkou uvařte předem do změknutí a nechte zcela zchladnout.
02.
V hrnci na másle krátce orestujte pokrájenou jarní cibulku (světlou část), po chvíli přidejte nakrájené houby, dále nasekané bylinky, kmín a sůl. Zamíchejte a přiklopte. Houby duste asi 15 minut.
03.
Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy. Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte. Osolené těsto řídne, tak pracujte rychle.
04.
Na pomoučeném válu vyválejte tenké placky a ty z obou stran pečte na rozpálené suché pánvi nebo litinové plotýnce. Ještě horké je potřete sádlem.
05.
Lokše podávejte s houbovou směsí, troškou zakysané smetany a nasekanou zelenou částí jarní cibulky.