Článek
Polévky bývaly vedle chleba a brambor vlastně hlavním jídlem a podávaly se nejen k obědu a večeři, ale i k snídani. Vydatná horká polévka znamenala zejména v horských oblastech základ jídelníčku.
Postup
01.
Nejprve připravte cibulovou směs. Cibule oloupejte, nakrájejte a zalijte ji vodou jen tak, aby byla ponořená. Cibuli vařte do změknutí a pak ji tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
02.
Vajíčka dejte vařit zvlášť do vroucí vody asi na 10 minut. Pak je zchlaďte, oloupejte a dejte zatím stranou. V jiném hrnci v osolené vodě s trochou kmínu uvařte oloupané brambory doměkka.
03.
Ve větším hrnci dejte vařit mléko s předem namočenými sušenými houbami a kmínem, asi po pěti minutách přidejte rozmixovanou cibuli a dál vše vařte dalších pět minut. Nakonec do polévky nalijte smetanu a znovu provařte.
04.
Polévku dochuťte horkým octem, solí a cukrem. Servírujte ji s uvařenými bramborami, nakrájenými vajíčky a čerstvou pažitkou.