Hlavní obsah
4,5
(6)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pod tímto zvláštním názvem se skrývá výborná cibulová polévka s houbami, smetanou a vejci. Samé běžné suroviny, ze kterých vykouzlíte vydatnou netradiční večeři.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 2 ks cibule
  • 700 ml mléka
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžička kmínu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
K podávání
  • 2 ks vařených brambor
  • 2 ks vajec natvrdo
  • 2 lžíce nasekané pažitky
Článek

Polévky bývaly vedle chleba a brambor vlastně hlavním jídlem a podávaly se nejen k obědu a večeři, ale i k snídani. Vydatná horká polévka znamenala zejména v horských oblastech základ jídelníčku.

Postup

01.

Nejprve připravte cibulovou směs. Cibule oloupejte, nakrájejte a zalijte ji vodou jen tak, aby byla ponořená. Cibuli vařte do změknutí a pak ji tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

02.

Vajíčka dejte vařit zvlášť do vroucí vody asi na 10 minut. Pak je zchlaďte, oloupejte a dejte zatím stranou. V jiném hrnci v osolené vodě s trochou kmínu uvařte oloupané brambory doměkka.

03.

Ve větším hrnci dejte vařit mléko s předem namočenými sušenými houbami a kmínem, asi po pěti minutách přidejte rozmixovanou cibuli a dál vše vařte dalších pět minut. Nakonec do polévky nalijte smetanu a znovu provařte.

04.

Polévku dochuťte horkým octem, solí a cukrem. Servírujte ji s uvařenými bramborami, nakrájenými vajíčky a čerstvou pažitkou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie6 955,04 kJ
Bílkoviny71,08 g
Tuky90,71 g
Sacharidy132,78 g
Sůl13,5 g
SAFA55,99 g
Vláknina15,68 g
Cukry64,79 g

Načítám