Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Sage

Foto: Sage

Pokud hledáte chutnou a zdravou alternativu klasických burgerů, vyzkoušejte tyto houbové! Jednoduché burgery jsou připraveny z velkých portobello žampionů, které nahrazují tradiční housky, a ze šťavnatého mletého hovězího masa. Můžou si je tedy užít jak celiaci, tak i zapřisáhlí dietáři.

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
Dip
  • 150 g zakysané smetany
  • 4 lžíce nasekané pažitky
  • 1 špetka soli
Burger
  • 8 ks žampionů portobello
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
  • 2 ks rajčat
  • 4 hrsti mixu listových salátů
  • 1 ks červené cibule
  • 2 lžíce sezamových semínek
Článek

Když se řekne burger, většině z nás se vybaví notná dávka grilovaného mletého masa s pikantními omáčkami skrytého v jemné burgerové bulce. Taková lahůdka! Ale i tuto gastronomickou bombu můžete udělat dietněji, a přesto naprosto božsky. Díky „houbové housce“ si ji můžou vychutnat i celiaci.

Postup

01.

Nejprve si připravte dip a veškerou zeleninu na burger. Zakysanou smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a špetkou soli. Důkladně promíchejte a dejte odležet do lednice. Rajčata a červenou cibuli očistěte a nakrájejte na tenká kolečka.

02.

Připravte a nahřejte si gril. Je jen na vás, zda zvolíte venkovní, nebo elektrický. Pokud máte kontaktní gril s možností regulace teploty, nastavte 200 °C. Mezitím, co se gril rozehřívá, připravte portobello a maso. Žampiony zbavte nožiček a osolte je z obou stran. Maso rozdělte na čtyři díly a vytvarujte placky. Osolte a opepřete je z každé strany.

03.

Jakmile je gril rozehřátý, vložte na něj připravené maso a žampiony. Maso grilujte přibližně 3-4 minuty z každé strany. Až bude hotové, dejte jej odpočívat a žampiony grilujte ještě další 2 minuty. V momentě, kdy jsou houby opečené, můžete začít s kompletací burgeru.

04.

Na vnitřní stranu klobouku portobella dejte menší hrst salátu, poté pár koleček rajčete, na maso zhruba jednu velkou lžíci připraveného dipu, znovu salát, kolečka červené cibule a klobouk žampionu. Na závěr vrchní část žampionu posypte sezamovými semínky a celý burger zpevněte párátkem.

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Energetická hodnota celkem - 4 kusy
Energie6 185,7 kJ
Bílkoviny97,66 g
Tuky104,76 g
Sacharidy37,68 g
Sůl7,82 g
SAFA47,56 g
Vláknina16,39 g
Cukry25,63 g

Načítám