Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Nemusíte být zrovna vegan, abyste ocenili šťavnatou chuť grilované zeleniny. Základem je, jak už to u jídla bývá, čerstvost. Tu vám zaručí vlastní zahrádka a zbytek práce odvede sůl, trocha oleje a vaše oblíbené koření nebo bylinky.
Většina běžně pěstované zeleniny se na gril skvěle hodí, a pokud se naučíte pár triků, snadno a rychle zvládnete vynikající pohoštění i v případech, kdy nejste na hosty připraveni.
Cukety
Není pochyb o tom, že letní sezona je sezonou cuket. Cuketa bývá snad nejčastější přílohou každého grilování, a přestože se zdá, že se na grilování cukety nedá nic zkazit, je třeba dát pozor především na dva faktory – velikost a chuť. Čím menší cuketa je, tím je chutnější, a tak se je snažte sklízet co nejdříve. Zpracovat ale můžete i starší kousky, které přerostly a ke klasickému vaření se již nehodí. Vždy však cuketu ochutnejte před samotným grilováním – pokud je hořká, okamžitě ji vyhoďte, je totiž jedovatá (Otrava cuketou. Můžete mít halucinace nebo i zemřít). Opravdovou pochoutku pak představují cuketové chipsy, které snadno vytvoříte ugrilováním velmi tenkých plátků cukety.
Cibule
Cibule je oblíbená součást grilovaných špízů, ale může být i skvělou přílohou (Nejlepší recepty z cibule). Výborné jsou mladé a jarní cibulky, které jsou navíc velmi rychle hotové. Pokud máte v zahradě cibuli již větší, můžete zazářit s cibulí v alobalu – stačí ji oloupat a celou vložit do alobalu s trochou másla, soli a pepře.
Rajčata
Grilovaná rajčata jsou velmi univerzální. Pokud pěstujete sladká cherry rajčátka, ukládejte je na mřížku na větvičce - kvůli estetice i lepší manipulaci. Milovníci burgerů si pak jistě rádi vypěstují některou z odrůd masitých rajčat, která se díky své velikosti a pevné konzistenci po ugrilování snadno vloží do bulky.
Paprika
Mezi zeleninové stálice na grilech patří bezesporu papriky. Grilují se jak nakrájené, tak i vcelku, a pokud zvolíte různobarevné druhy, budou svou pestrostí lákat na první pohled. Po ugrilování je můžete dát na pár minut do uzavřeného sáčku a poté je oloupat (platí však pouze pro žluté a červené papriky). Výborné jsou také, pokud je den předem naložíte do oleje s grilovacím kořením a česnekem. Jste-li milovníky pálivých chutí, určitě vyzkoušejte jako přílohu k masu grilované chilli papričky, které si můžete snadno vypěstovat i doma.
Mrkev
Grilovaná mrkev patří mezi největší lahůdky mezi grilovanými pokrmy. Čím mladší mrkev ze země vytáhnete, tím sladší a lahodnější její chuť bude. Před samotným grilováním ji však nezapomeňte uvařit do měkka (podle velikosti zhruba 10-15 minut).
Brambory
Pokud při nečekané návštěvě nemáte při grilování po ruce pečivo, ale pěstujete si vlastní brambory, máte vyhráno! (Jak pěstovat brambory?) Na grilu z nich vytvoříte skvělou přílohu, ať už je ugrilujete v alobalu společně s další zeleninou, nakrájené na plátky, nebo na způsob amerických brambor (Triky, jak brambory správně zpracovat a oloupat). Vlastníte-li gril na uhlí, můžete je do dohořívajících uhlíků zahrabat ve slupce a připravit tak oblíbený táborákový pokrm. Pokud máte grilované brambory v oblibě, snažte se pěstovat spíše druhy s menší velikostí hlíz.
Tip: Máte rádi grilované houby (vyzkoušejte i další recepty z hub)? Zkuste si je vypěstovat sami! V hobby marketech i na internetu můžete zakoupit houbový substrát, ze kterého vypěstujete vlastní žampiony, hlívu, ale i spoustu dalších druhů hub.