Hlavní obsah

Grilovačka bez rizika: Naučte se, jak se vyhnout otravě z jídla a dalším nebezpečím

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

S příchodem teplých letních dnů se na zahradách a terasách začíná šířit vůně grilovaných pokrmů. Letní grilování je jedním ze skvělých způsobů, jak si užít venku společné chvíle s přáteli a rodinou. S radostí a zábavou by však měla jít ruku v ruce i bezpečná a zdravá příprava pokrmů. Obzvlášť v letních měsících narůstají případy otrav z jídla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kromě vysokých venkovních teplot může být jednou z možných příčin onemocnění a otrav z jídla v tomto období také nesprávná příprava a uchovávání grilovaných pokrmů. Navíc při grilování a opékání potravin na otevřeném ohni mohou vznikat škodlivé (dokonce karcinogenní) látky. Existuje však řada možností, jak se těmto nebezpečím vyhnout, pokud grilování patří mezi vaše oblíbené aktivity. Nepodceňujte přípravu!

Jak zamezit vzniku škodlivých látek během grilování

Při grilování a opékání potravin na otevřeném ohni mohou vznikat škodlivé látky a stačí k tomu jen chvilka nepozornosti. Nejvíce se tak totiž děje při kontaktu přímého plamene s živočišnými potravinami a tukem, který z nich kape. Škodliviny se pak snadno dostávají zpět na povrch grilovaných potravin, což je zdraví nebezpečné. Na jejich tvorbu mají vliv teplota, čas, množství tuku v grilované potravině, vzdálenost od ohně nebo to, zda je ohřev přímý, či nepřímý. Proto raději vždy grilujte maso (popř. jiné potraviny) výše nad plamenem a postupně výšku snižujte, podle množství tuku a marinády. Pokuste se zabránit přímému kontaktu s plameny, ale přesto pozorujte, zda se maso tepelně upravuje. Abyste si ještě na závěr nedali na talíř jen vlažnou flákotu s krvavým jádrem.

Na jakém tipu grilu je nejlepší grilovat?

Grilování na dřevěném uhlí či dřevě je sice nejoblíbenější technikou, ale z ohledu bezpečnosti potravin nejvíce rizikové. „Při spalování dřevěného uhlí mohou vznikat některé nežádoucí látky. Nikdy proto negrilujte nad otevřeným plamenem, ale pouze nad žárem. Plameny mají totiž na svém okraji vysokou teplotu, a když se vysoká teplota dotkne toho, co právě grilujete, začnou se na povrchu potraviny urychlovat všechny nežádoucí procesy, při kterých vznikají karcinogenní látky,“ komentuje Ing. Michaela Smolková, specialistka na bezpečnost potravin a autorka blogu Umíme jíst. Problematické je také již zmíněné odkapávání tuku do grilu. Pokud se tuk dostane na rozžhavený uhelný povrch, tak se začne rozkládat a začínají vznikat zdraví škodlivé látky.

Bezpečnější alternativou k uhlíkovým grilům jsou plynové grily, které díky lávovým kamenům produkují méně toxických látek.

Foto: Tefal

Grilujte zdravě podle Michaely SmolkovéFoto: Tefal

Grilování po celý rok

Nejlepší volbou z hlediska zdravotní nezávadnosti jsou elektrické kontaktní grily, které můžete využívat po celý rok. Elektrický gril sice nenahradí praskot a vůni plápolajícího ohně, na druhou stranu oproti běžnému grilu je pro naše zdraví bezpečnější. Díky své konstrukci snižují riziko tvorby škodlivin, protože se odkapávající tuk nedostává do kontaktu s rozžhavenou elektrickou spirálou. Některé značky také nabízí speciálně nakloněné desky, díky kterým je tuk při přípravě lépe odváděn a výsledný pokrm je tak zdravější. „Moderní inteligentní grily za vás také změří tloušťku masa a počet porcí a podle toho samy nastaví teplotu a optimální čas grilování, takže je příprava opravdu bezstarostná,“ komentuje Eva Kožušníková, produktová manažerka značky Tefal.

Tipy, které se vyplatí

  • „Při grilování je důležité oddělovat a uchovávat syrové maso od jídel, která neplánujete grilovat. Také je nutné používat odlišné náčiní pro práci se syrovým masem a například zeleninou, aby se předešlo kontaminaci bakteriemi ze syrového masa,“ radí Michaela Smolková.
  • Riziko vzniku škodlivých látek také snížíte tím, že do marinády nepřidáte velké množství oleje a zvolíte kusy a druhy masa vhodné pro tuto úpravu (většinou se jedná o tučnější kousky, jako je krkovice).
  • Grilovaná jídla by neměla zůstávat venku při pokojové teplotě (22 °C) déle než dvě hodiny. Pokud je však okolní teplota (doma, venku) vyšší než 30 °C, jídlo by se mělo sníst do jedné hodiny. Při takto vysokých teplotách se totiž bakteriím dobře daří.

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Načítám