Článek
Postup
01.
Brambory pořádně omyjte a uvařte ve slupce doměkka, podle velikosti kusů to potrvá 20-25 minut. Natvrdo uvařte také 4 vejce. Brambory i vejce nechte vychladnout a oloupejte je.
02.
Předehřejte troubu na 180 °C, zapékací mísu vymažte trochou oleje. Brambory nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm a třetinu vyskládejte na dno pekáčku. Jemně osolte, opepřete a přidejte vrstvu z poloviny vajec nakrájených na plátky. Na vajíčka rozložte polovinu na kolečka nakrájené klobásy a vrstvy ještě jednou zopakujte. Navrch rozložte poslední vrstvu brambor.
03.
Prošlehejte suroviny na zálivku a rovnoměrně ji vlijte do pekáčku. Povrch brambor ještě zlehka osolte a poprašte trochou čerstvě mletého pepře a pekáček vložte do trouby. Pečte 45-55 minut, až povrch brambor zezlátne. Před podáváním nechte krátce zchladnout a nezapomeňte přidat pár kyselých okurek nebo mísu salátu z čerstvé zeleniny.
Tip: Francouzské brambory vypadají moc hezky, když je upečete v dortové formě. Ujistěte se ale, že dobře těsní, případně ji ještě podložte plechem, řidší smetanová směs může ze začátku pečení vytékat.
Směs vajec a zakysané smetany používám i na zalití šunkofleků, jsou pak uvnitř krásně vláčné a na povrchu křupavé.