Hlavní obsah

Utrhněte si fialku a užijte si její výtečnou chuť. Hodí se do salátu i na dort

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Když si představíte fialky, pravděpodobně vám na mysli vytane obraz krásných květů s jemnou vůní. Co však možná nevíte, je to, že fialky jsou také jedlými rostlinami, které přidávají nejen krásu, ale i chuť do kulinářských výtvorů.

Článek

Fialky jsou tradičně známé pro své květy, které se vyskytují v různých barvách od modré až po fialovou, růžovou a bílou. Méně známo je, že téměř všechny druhy fialek jsou jedlé. Tento fakt z nich udělal oblíbenou rostlinu mezi kuchaři po celém světě.

Fialky jsou s námi odpradávna

Ve starověkém Řecku a Římě byly fialky považovány za symbol lásky a byly používány při různých rituálech a slavnostech. Také se využívaly pro „ovonění“ a jemné doslazení vína. Během středověku a renesance se fialky staly velmi populární po většině Evropy a lidé si je začali pěstovat na svých zahrádkách. Fialkové lístky a květy byly často používány jako ingredience do jídel, zejména však plnily dekorativní účely.

Co z fialky sezobnout

Nejčastěji se konzumují květy fialek, které mají jemnou a mírně sladkou chuť. Květy lze použít jako ozdobu na dortech, salátech nebo v nápojích. V kuchyni se používají především fialky druhu viola odorata, známé také jako fialky vonné. Jejich květy mají delikátní, parfémovou vůni a jsou velmi oblíbené pro svou chuť a kvůli tomu, jak dobře vypadají.

Mimo květů jsou jedlé i listy fialek. Ty lze použít v salátech nebo jako přílohu k různým jídlům. Mají mírně šťavnatou chuť a dodávají pokrmům zajímavou texturu a barvu.

Foto: Lumi Studio, Shutterstock.com

Fialky skvěle poslouží jako dekorace na dezertyFoto: Lumi Studio, Shutterstock.com

Způsoby použití fialek v kuchyni

Existuje mnoho způsobů, jak fialky zpracovat. Můžete jimi ochutit cukr, ovonit sůl nebo je zkusit naložit do oleje. Mezi tradiční způsoby využití patří:

  • Dekorace na dortech a dezertech: Použijte květy fialek k ozdobě dortů, muffinů, zmrzliny nebo sušenek. Květy fialek dodají jídlu eleganci a barvu.
  • Saláty: Povyšte saláty na barevný obraz se zajímavým a netradičním aspektem.
  • Nápoje: Přidejte květy fialek do vody, limonády nebo koktejlů pro originální vzhled a chuť. Kvítka také můžete zamrazit v ledových kostkách a vykouzlit tak malé překvapení.
  • Marmelády a sirupy: Vytvořte marmelády nebo sirupy z fialek pro sladkou příchuť do různých pokrmů. Využijte náš návod na postup přípravy zavařenin.

Při konzumaci fialek je důležité si být jistý, že rostlina nebyla ošetřována pesticidy nebo jinými chemikáliemi. Pokud si nejste jisti původem rostliny, raději fialky vynechte.

Zdravé fialky

Fialky mají rozmanité zdravotní benefity, které je dělají atraktivní nejen pro kulinářské použití, ale také pro tradiční léčebné účely.

Bohaté zdroje antioxidantů

Fialky obsahují antioxidanty, jako je vitamin A a C, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály a podporují zdraví kůže a imunitního systému.

Podpora zdraví dýchacích cest

Obsahují saponiny, které usnadňují odkašlávání a podporují zdraví dýchacích cest. To napomáhá při kašli a nachlazení.

Podpora kloubního zdraví

Fialky obsahují kyselinu salicylovou, což je účinná látka s protizánětlivými vlastnostmi. Tato látka prospívá při potížích s klouby, jako je dna a revmatismus.

Podpora duševního zdraví

Vonné silice obsažené ve fialkách mají uvolňující účinek a byly historicky používány k úlevě při nervozitě, úzkostech a strachu.

Afrodiziakum

Kombinace vonných bylin, jako je fialka a levandule, může mít afrodiziakální účinek a pomoct podpořit intimní náladu.

Podpora při menopauze a PMS

Fialky se přidávají do čajových směsí, které harmonizují hormonální nerovnováhu během menopauzy a mohou pomoct zmírnit předmenstruační diskomfort.

Související témata:

Načítám