Článek
Sendvičové dorty, tedy nepečené slané dorty z toastového chleba, jsou populární zejména ve Švédsku a pod heslem #smörgåstårta (nebo #sandwichcake) najdete na sociálních sítích spoustu nápadů. Rozšířené jsou na celém severu Evropy a pochutnávají si na nich ve Finsku, Estonsku i na Islandu.
Co je to sendvičový dort
Jak už napovídá jméno, jde o plátky dobrého toastového chleba naplněné oblíbenými pomazánkami a umně sestavené do různých tvarů. Povrch se potře a vyhladí směsí čerstvého sýra s trochou majonézy (nebo extra husté zakysané smetany) a po vychlazení ozdobí tak, že si nezadá s nejkrásnějšími sladkými dorty.
Jak na dort ze sendvičů? Postup
Sestavit vlastní sendvičový dort zvládnou i ti, kdo si na ten „opravdový“ ještě netroufnou – postačí trocha zručnosti a trpělivosti. Nejsnadnější jsou ty, jejichž základna respektuje tvar toastového chleba, tedy čtverce a obdélníky. Kůrky chleba seřízněte a plátky skládejte těsně vedle sebe. Práci vám usnadní nastavitelný cukrářský ráfek nebo čtvercová forma vyložená potravinářskou fólií, po vychlazení bude tělo dortu pevnější a kompaktnější.
Odvážnější se mohou pustit i do klasického kulatého dortu a složitějšího zdobení:
Jaký chléb zvolit
Od sendvičového dortu chcete, aby byl vláčný a rozleželý, ale nerozmočený! Vyberte proto co nejkvalitnější toastový chléb, který seženete, nebo si takový chléb upečte. Plátky by měly být rovnoměrně nakrájené a bez kůrek a kombinovat můžete i krajíčky ze světlého a tmavého bochníku. Po sestavení dort lehce zatižte a nechte v lednici dobře vychladit.
Čím naplnit sendvičový dort
Pomazánky na náplň vybírejte podle toho, co vám nejvíc chutná. Nezapomínejte přitom, že méně je někdy více, a kombinujte umírněně. Jako základ použijte čerstvý sýr, pomazánkové máslo nebo vykapaný jemný tvaroh, pomazánka nesmí být příliš řídká ani vodnatá. K dochucení užijte trochu hořčice či sardelové pasty, pesto, bylinky nebo koření a přidejte další suroviny. Ty ovšem nakrájejte na drobounké kousky, rozmělněte vidličkou nebo nastrouhejte, aby byla hmota opravdu soudržná!
- Ve Skandinávii jsou oblíbené náplně z krevet a ryb obecně. Ani vy nešlápnete vedle s tuňákovou pomazánkou nebo pomazánkou z uzené makrely.
- Velikonoční nádech získá sendvičový dort s vajíčkovou pomazánkou, svěží zelenou barvu přinese guacamole z avokáda.
- Chybu neuděláte ani se zemitou a nádherně barevnou pomazánkou z řepy, případně se zářivou pomazánkou z uzeného kuřete, vždy ale krájejte suroviny na malinké kousky a dbejte, aby náplň nebyla příliš vlhká.
- Do hry chutí a textur můžete zapojit tence nakrájenou šunku, vláčné plátky uzeného lososa, dokřupava vypečené kostičky slaniny nebo svěží zeleninu (tu vždy nakrájejte na tenké plátky a dobře osušte).
- Přidat můžete i peprnou rukolu či medvědí česnek a další voňavé zelené bylinky, svěžest přidají nakládané kapary nebo najemno nasekané kyselé okurky.
Jak ozdobit sendvičový dort
Sestavený vychlazený sendvičový dort potřete a dohladka zarovnejte bílou vrstvou namíchanou z čerstvého sýra nebo pomazánkového másla s trochou majonézy nebo crème fraîche a dejte znovu dobře vychladit.
Poté se můžete pustit do zdobení: často se používají suroviny, které jsou použité už uvnitř v náplních. A chybět nesmí čerstvá zelenina – nejhezčí zdobení se vám povede z tence nakrájených plátků, uděláte je pomocí škrabky. Dále sáhněte po čerstvých bylinkách a výhoncích, půvabné jsou snítky pažitky, kopru a mladé výhonky hrášku. Vzpomeňte si na drobná křepelčí vajíčka a přidejte pár jedlých květů.
Zůstanete raději při klasice? Na velikonočním stole se budou vyjímat i oblíbená plněná vejce.