Článek
O jedné z nejvydařenějších aprílových mystifikací stanice BBC se mluví dodnes: v roce 1957 odvysílala krátký spot o švýcarských pěstitelích špagetovníku. Idylické záběry z fiktivní rodinné farmy, ve kterých usměvavé sběračky sklízejí zralé špagety ze stromů, aby je pak usušily na sluníčku, zmátly hodně diváků. Následující den stanice čelila stovkám telefonátů, ve kterých diváci žádali o semínka a rady, jak špagetovník pěstovat.
Byl to tenkrát mistrovský kousek, o těstovinách se ale i dnes dočtete spoustu protichůdných tvrzení, omylů a polopravd. Víte, kdy solit vodu a k čemu slouží otvor v naběračce na špagety?
Kdy solit vodu na těstoviny a proč
Vodu na těstoviny solte vždy až poté, co začne vřít. Ne proto, že slaná voda potřebuje víc času a energie k tomu, aby se začala vařit – tato úspora je velmi teoretická. Pokud ale nasypete krystalky soli do studené vody (a k vaření těstovin potřebujete opravdu hodně soli), usadí se dně, hůř se rozpouští a často způsobí drobné oděrky nádobí. Přemýšlíte, kde se stále berou nevzhledné drobné tečky na dně vašeho hrnce na těstoviny? Tak teď už víte.
Kolik vody a soli je dost
Voda na těstoviny má být slaná jako moře a musí jí být tolik, aby mohly volně plavat. Tuto poučku nejspíš znáte. Kolik soli je ale tak akorát?
Existuje jednoduché pravidlo 1 : 10 : 100
- 1 litr vody
- 10 gramů soli
- 100 gramů těstovin
A i když jinak solíte umírněně, nebojte se tentokrát vodu osolit pořádně! Sůl má velký vliv na výslednou chuť těstovin a zároveň jim pomůže dobře se uvařit. Těstoviny vařte na silném ohni, jenom tak se uvaří rovnoměrně a předejdete rozvařenému povrchu a tvrdému jádru. Nezapomeňte je občas promíchat a hrnek vody z těstovin si vždy odložte na dokončení omáčky.
Proč přidávat vodu z těstovin do omáčky
Další známé těstovinové pravidlo říká: omáčka vždy čeká na těstoviny. Italové do ní často přidávají trochu vody z vaření těstovin a není to proto, že by ji chtěli naředit a ušetřit tak. Voda z těstovin (zvláště ta správně osolená) omáčku dochutí a díky obsaženému škrobu zahustí a vyhladí. Některé klasické italské recepty by bez ní byly poloviční, klíčový význam má zejména u nejjednodušších úprav těstovin, jako jsou špagety carbonara nebo aglio olio.
Proč vařit těstoviny al dente
Těstoviny uvařené al dente jsou chutnější, ale není to jediný důvod, proč je vařit tak, aby byly v jádru pevnější. Nerozvařené těstoviny mají nižší glykemický index, to znamená, že zasytí na delší dobu. Nemusíte se jim vyhýbat ani v případě, že se snažíte držet dietu: zvolte umírněnou porci nejlépe celozrnných těstovin a doplňte je lehčí zeleninovou omáčkou a trochou bílkovin. V klidu si je vychutnejte a usmívejte se: půjde to lehce, sacharidy v těstovinách zvyšují produkci serotoninu, hormonu dobré nálady.
Proč má naběračka na těstoviny otvor
Jasně, slouží k tomu, aby odtekla přebytečná voda. Víte ale, že kulatý otvor na klasické naběračce na těstoviny slouží i jako odměrka na jednu porci syrových špaget?
Dostali jste při čtení chuť na talíř skvělé pasty? Inspiraci vám dodá 50 nejlepších receptů na těstoviny.