Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Těstovinové taštičky východoevropské kuchyně můžete připravit ve slané i sladké variantě. Jsou snadné na přípravu, levné a milují je i děti.

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 100 ml horké vody
  • 1/2 lžičky soli
náplň
  • 1 kostka tučného tvarohu v alobalu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce pažitky
k podávání
  • 300 g anglické slaniny v celku
  • 3 lžíce pažitky
Článek

Těsto na vareniky se dá připravit i bez vejce, jen je třeba zvolit vysoce lepkovou hladkou mouku.

Postup

01.

Nejprve si připravte těsto. Z mouky, vejce, soli a teplé vody (tu přidávejte postupně) zadělejte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

02.

Mezitím připravte náplň z tvarohu, soli a nasekané čerstvé pažitky. Vše spolu zamíchejte.

03.

Těsto vyválejte na pomoučeném válu na asi dvoumilimetrový plát. Pomocí kulatého vykrajovátka nebo sklenice vykrojte kolečka.

04.

Ty pak plňte tvarohovou náplní, do středu kolečka dejte asi lžičku tvarohu a každé kolečko pak přeložte a prsty přimáčkněte.

05.

Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi. Čerstvou pažitku nasekejte najemno.

06.

Vareniky pak vařte ve vroucí vodě cca 2-3 minuty po vyplavání na hladinu. Sítem je vylovte a servírujte s orestovanou slaninou i s výpekem a čerstvou pažitkou.

Dostali jste chuť na něco sladkého? Upečte si snadné taštičky s povidly jen z 5 surovin.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie13 851,8 kJ
Bílkoviny137,6 g
Tuky136,83 g
Sacharidy373,98 g
Sůl14,04 g
SAFA65,19 g
Vláknina15,81 g
Cukry16,84 g

Načítám