Článek
Postup
Koprová omáčka
01.
Na pánvi nechte rozehřát přibližně 40 gramů másla. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a najemno nasekané stonky z kopru. Vše restujte na mírném plameni. Až začne cibule zlátnout, přidejte jablečný ocet a lžíci cukru. Zamíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat.
02.
Přidejte vývar, osolte a opepřete jej a přiveďte ho k varu. Tekutinu nechte zredukovat na polovinu. Nakonec přidejte do pánve smetanu a nechte omáčku provařit na správnou hustotu.
03.
Poté pánev odstavte, přidejte nasekané snítky kopru a postupně do omáčky zašlehejte zhruba 50 g studeného másla nakrájeného na malé kostičky. Omáčku na závěr dochuťte citronovou šťávou (případně dosolte).
Bramborový salát se pstruhem
04.
Brambory uvařte ve slupce a nechte je lehce vychladnout. Poté je oloupejte, dejte do misky a trochu je vidličkou rozmačkejte. Přidejte nasekané kapary, najemno nakrájenou šalotku a kostičky slaniny, které si předem osmahněte dozlatova na pánvi. Zamíchejte a dejte stranou.
05.
Filet ze pstruha osolte, opepřete a dejte na pečicí papír kůží dolů. Navrch vyskládejte plátky citronu a snítky petrželové natě. Papír se pstruhem dejte do napařovacího hrnce a filet napařujte přibližně 5–8 minut, v závislosti jeho na velikosti. Poté ho vyndejte, sundejte citron i petržel a stáhněte kůži.
06.
Filet nadrobte do misky s brambory, přidejte lžíci másla, pažitku, kůru z citronu a opatrně salát promíchejte.
Pošírované vejce
07.
Do kastrolu dejte vodu, trochu octu, sůl a pepř. Přiveďte vodu k varu a následně plamen snižte na střední teplotu. Ve vodě udělejte lehký vír a do středu vyklepněte vejce. Vařte přibližně 3 minuty, poté můžete vejce pomocí děrované naběračky vytáhnout.
Kopr můžete pěstovat i doma, bez něj se neobejde například ruský boršč, maďarská houbová polévka ani indický dhál.
Nezapomeňte také hlasovat pro nejsympatičtější babičku z pořadu Babičko, vař! a sledovat nové díly každé úterý večer na Stream.cz.