Článek
I když kořenová zelenina nehraje tolika zářivými barvami jako ta letní, chutí se jí naprosto vyrovná. Od sladkého celeru a mrkve po pikantní ředkve a ředkvičky – z této zeleniny vykouzlíte jak chutná česká, tak i zahraniční jídla. Podívejte se na nejlepší víkendové recepty z mrkve. V tomto článku se věnujeme další kořenové zelenině. Nechte se inspirovat a dobrou chuť!
Recepty z celeru
Celer nepatří jen do vývaru nebo krémové polévky. Hrdě se vyrovná takové zelenině, jako jsou brambory. Můžete ho také zapékat nebo jím ozvláštnit bramborovou kaši a zvládne nahradit i maso v řízku.
Jak připravit černý kořen
Přestože v historii byl černý kořen více znám pod názvem hadí mord španělský, dnes už se toto pojmenování moc nepoužívá. Také už jen málokdo věří, že ho černý kořen vyléčí z moru nebo působí jako protijed na hadí uštknutí. Co se o něm ale ví, je, že je velmi chutný a plný bílkovin, zdravých tuků a vlákniny.
Recepty z pastináku
Na první pohled pastinák připomíná petržel a stejné je to i po uvaření a ochutnání. Jak petržel, tak pastinák mají dost podobnou chuť, ale pastinák je přece jen o dost sladší. Proto ho s jinými druhy zeleniny, která je v základu také sladká (například mrkev), kombinujte opatrně.
Recepty s kořenovou petrželí
Věděli jste, že petržel můžete jíst i syrovou? Skvěle se hodí do salátů nebo zdravých nápojů – smoothie. Pokud ji ale přece jen chcete raději tepelně zpracovat, udělejte si třeba domácí chipsy z kořenové zeleniny v troubě.
Ředkve a ředkvičky
Klasické červené ředkvičky nepatří jen na chleba. Orestujte je a uvidíte, jak se štiplavá zelenina promění v labužnický zážitek. Pokud jsou na vás přece jen moc výrazné, nahraďte je bílou ředkví, která je mnohem jemnější, a i tak výborná. Skvěle se hodí do domácího růžového sushi.
Kompletní menu z mrkve a řepy
Z červené řepy a mrkve toho jde uvařit tolik, že jsme pro vás sestavili kompletní menu na celý víkend. Stačí si jen vybrat, zda je využijete do hlavního chodu nebo dezertu.