Článek
Bramborák je tradičním evropským jídlem. Podává se v Německu, ve státech střední Evropy, ale je typický i pro lucemburskou gastronomii. Cmunda je jeho jihočeský název, na Moravě se mu říká krompelák a ve východních Čechách křápanec.
Postup
01.
V hrnci na sádle orestujte dozlatova najemno nasekanou cibuli. Kysané zelí dejte do hrnce k cibulce, vše podlijte asi 50 ml vody, přidejte kmín a dejte vařit na cca 10 minut pod pokličkou.
02.
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte z nich tekutinu, přidejte vejce, drcený česnek a majoránku promnutou mezi prsty a vše osolte a opepřete.
03.
Přisypejte mouku a vypracujte klasické bramborákové těsto. Bramboráky smažte na pánvi na rozpáleném sádle či oleji z obou stran dozlatova.
04.
Hotové bramboráky pak servírujte přeložené, naplněné zelím a plátkem uzené krkovice, kterou jste si předem ohřáli.
Pojmenování cmunda vás nijak nezaskočilo? Tak schválně, otestujte se, jaké máte znalosti ohledně jídla.