Článek

Foto: Petr Makovička
Hodinu předem připravte těsto na buchtičky. Do misky dejte rozdrobené droždí, trochu cukru a vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Do kvásku přimíchejte mouku, zbytek cukru, žloutky, mléko, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte, a pokud se vám zdá těsto moc mokré, přisypte trochu mouky. Ale nepřežeňte to, těsto by nemělo být tuhé. Propracovávejte, dokud se nepřestane lepit na prsty a není vláčné. Já zpracovávala asi 15 minut.
Nechte ho v míse a dejte na teplé místo na hodinu kynout, mísu přikryjte utěrkou. Po vykynutí si v ruce zpracujte malé kuličky a skládejte buchtičky do máslem vymazaného pekáčku vedle sebe. Povrch buchtiček ještě potřete rozpuštěným máslem a nechte před pečením chvilku odpočívat. Pečte v troubě asi ½ hodiny na 180° C.
Do těsta můžete místo citronové kůry přidat pomerančovou s trochou muškátového oříšku nebo rozinky. Buchtičky budou krásně vonět a chutnat zase trochu jinak.
K výrobě šodó dávejte pozor na teplotu vína – ověřte třeba pomocí prstu. Pokud byste víno měli příliš horké, vejce by se srazila a v pěně by byly cucky. Širší nerezovou mísu položte na hrnec s vroucí vodou, tedy nad parní lázeň. Do mísy pak nalijte víno, přidejte žloutky, cukr a koření a ruční metlou šlehejte, dokud nevznikne hustý kompaktní krém. Šodó na buchtičky přijde ještě teplé a čerstvé, proto tomu uzpůsobte časové rozvržení přípravy receptu. Kromě vanilky do krému můžete přidat i jiné koření, například skořici nebo muškátový oříšek.
Šodó možná nepatří do kategorie jídel, které zvládnete levou zadní, ale rozhodně se nenechte odradit! Pokud se do toho pustíte, určitě nebudete litovat!