Hlavní obsah
3,9
(9)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Cuketová sezona vrcholí. Každý rok zkouším nějaký nový recept, kde tuto výbornou zeleninu využiju. Letos jsem udělala tuto zeleninovou směs, která se hodí třeba na topinky, pod maso nebo do těstovin. Navíc si ji můžete i zavařit.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 zavařovací sklenice
  • 2 ks cukety
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks paprik
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
Článek

Cuketa se na českých zahradách začala pěstovat relativně nedávno, hlavně v 80. a 90. letech byla velmi populární a nejčastěji se upravovala smažením jako bramboráky, ale objevovala se maskovaná i ve sladkých moučnících. Dnes si z ní připravíme čalamádu, která má mnoho využití.

Postup

01.

Cibuli nasekejte najemno, stroužky česneku na plátky a ostatní zeleninu na stejně velké kostičky.

02.

V hlubší pánvi rozpalte olej a dejte restovat obě cibule. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek a společně ještě asi minutu smažte.

03.

Následně přidejte do pánve rajčatový protlak, krátce ho zarestujte, dál vinný ocet a hnědý cukr. Vše provařte, aby se cukr rozpustil.

04.

Nakonec přidejte zeleninu, osolte a opepřete a duste pod pokličkou cca 15 minut. Hotovou směsí naplňte skleničky, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Způsobů, jak konzervovat zeleninu, je mnoho. Zkuste maďarskou čalamádu nebo pikantní naložený lilek s česnekem

Energetická hodnota celkem - 3 zavařovací sklenice
Energie3 116,16 kJ
Bílkoviny12,14 g
Tuky30,56 g
Sacharidy109,45 g
Sůl6,28 g
SAFA3,83 g
Vláknina15,21 g
Cukry75,76 g

Načítám