Článek
Postup
01.
Květák omyjte a rozeberte na středně velké růžičky (použít můžete i hezké pevné světlé listy, které přiléhají ke hlávce). Vložte je do hrnce a zalijte vařící vodou z rychlovarné konvice. Osolte a krátce předvařte, postačí 4–5 minut. Uvařený květák sceďte a nechte okapat.
02.
03.
Do vymazaného pekáčku rozložte uvařený květák v jedné vrstvě, větší růžičky rozkrojte na poloviny, menšími zaplňte mezery. Rovnoměrně je přelijte sýrovou směsí tak, aby se dostalo víceméně na všechny. Část sýru zůstane na růžičkách a bude to vypadat, že je zálivky málo, ale nebojte se, v troubě hezky vyskočí. Pekáček vložte do trouby (nemusíte ani čekat na signál, že už je předehřátá), a pečte 35-40 minut, až povrch hezky zezlátne.
04.
Když budete jídlo podávat jenom se zeleninou (např. řecké tzatziki z darované okurky), nakrmíte čtyři hladovce. Když přidáte pár brambor nebo bramborové kaše, rozdělíte ho i na šest porcí.
Květák je skvělá surovina a nemusí být zrovna smažený! Milovníci kořeněných jídel ho ocení v pokrmu z jedné pánve inspirovaném indickou kuchyní, jednoduché květákové placičky milují děti a připravit z něho můžete i dietní „smažák“.