Článek
Bulgur je univerzální a snadný na přípravu. Můžete ho podávat jako přílohu, ale skvěle se hodí také jako hlavní ingredience v pokrmu. I když v tomto případě se o první místo pere s rajčátky. Vybírejte opravdu zralá, sladká rajčata, protože právě tak bude jídlo nejlepší. Tofu můžete použít neutrální, tedy bez dochucení, anebo například bazalkové.
Postup
01.
Bulgur uvařte v osolené vodě na skus podle návodu na obalu. Rajčata seřízněte pod stopkou a vnitřky vydlabejte, tak aby zůstala pevná vnější část neporušená. Tekutou část rajčat dejte do mističky a pevnější vydlabanou část nasekejte nadrobno a přidejte k tekuté části.
02.
V pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidejte nasekané vnitřky rajčat s tekutou částí i se semínky, bulgur, najemno nasekaný česnek a za občasného míchání vařte, dokud se šťáva nevypaří.
03.
Tofu nakrájejte na kostičky a tymián a petržel nasekejte. Vše přidejte k bulguru. Podle chuti dosolte a opepřete a důkladně promíchejte.
04.
Směsí naplňte vydlabaná rajčata. Přiklopte horní částí se stopkou a položte na plech nebo do pekáčku. Je dobré dno vyložit pečicím papírem, aby se při pečení rajčata nepřichytila.
05.
Pečte při 190 °C v režimu horkovzduch 15 minut. Před podáváním můžete lehce přelít olivovým olejem.
Máte rádi plněnou a zapečenou zeleninu a nemusíte k tomu maso? Zkuste rychlá a oblíbená rajčata plněná vejci nebo pečené papriky se špenátovou ricottou. Výtečné jsou i cukety plněné sytou pikantní směsí z čočky a také lilek plněný žampiony na víně.