Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Odlehčete svůj jídelníček bezmasými plněnými rajčaty. Přísun bílkovin zajistí tofu a díky bulguru se budete cítit příjemně sytí. A jestli toužíte po kousku masa, můžete tuhle dobrotu použít jako luxusní zdravou přílohu.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
  • 50 g pšeničného bulguru
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 60 g tofu natural
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Článek

Bulgur je univerzální a snadný na přípravu. Můžete ho podávat jako přílohu, ale skvěle se hodí také jako hlavní ingredience v pokrmu. I když v tomto případě se o první místo pere s rajčátky. Vybírejte opravdu zralá, sladká rajčata, protože právě tak bude jídlo nejlepší. Tofu můžete použít neutrální, tedy bez dochucení, anebo například bazalkové.

Postup

01.

Bulgur uvařte v osolené vodě na skus podle návodu na obalu. Rajčata seřízněte pod stopkou a vnitřky vydlabejte, tak aby zůstala pevná vnější část neporušená. Tekutou část rajčat dejte do mističky a pevnější vydlabanou část nasekejte nadrobno a přidejte k tekuté části.

02.

V pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidejte nasekané vnitřky rajčat s tekutou částí i se semínky, bulgur, najemno nasekaný česnek a za občasného míchání vařte, dokud se šťáva nevypaří.

03.

Tofu nakrájejte na kostičky a tymián a petržel nasekejte. Vše přidejte k bulguru. Podle chuti dosolte a opepřete a důkladně promíchejte.

04.

Směsí naplňte vydlabaná rajčata. Přiklopte horní částí se stopkou a položte na plech nebo do pekáčku. Je dobré dno vyložit pečicím papírem, aby se při pečení rajčata nepřichytila.

05.

Pečte při 190 °C v režimu horkovzduch 15 minut. Před podáváním můžete lehce přelít olivovým olejem.

Máte rádi plněnou a zapečenou zeleninu a nemusíte k tomu maso? Zkuste rychlá a oblíbená rajčata plněná vejci nebo pečené papriky se špenátovou ricottou. Výtečné jsou i cukety plněné sytou pikantní směsí z čočky a také lilek plněný žampiony na víně.

Načítám