Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Směs nadýchané rýže basmati a brambor je jednoduchý indický pokrm z jednoho hrnce, který zvládnete připravit, i když ve spíži nemáte téměř nic. A ačkoliv je to „příloha s přílohou“, díky voňavému koření a zářivé barvě obstojí jako lehká večeře: zvláště když přidáte kopeček hustého jogurtu.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 list bobkového listu
  • 1 tobolka černého kardamomu
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 lžička česneku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks cibule
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 3 ks brambor
Článek

Kombinace brambory–rýže zní možná trochu hladově, spojení dvou „příloh“ ale není nijak neobvyklé. U nás v rodině se dědí recept na zapečené brambory s rýží po generace a možná znáte grenadýr marš z brambor a těstovin. O následující úžasný recept se podělila Valijah Rashidová, lektorka kurzů vaření indicko-pákistánské kuchyně a autorka kuchařských knih.

Postup

01.

Rýži propláchněte na sítku a nechte ji chvíli namočenou. Spařená rajčata oloupejte a rozmixujte na pastu, oloupaný zázvor rozmixujte. Brambory (použijte tři čtyři menší, nebo dvě opravdu velké) oloupejte a nakrájejte na menší kostky, cibuli nakrájejte nadrobno.

Tip: Valijah Rashidová radí mimo sezonu použít rajčata z plechovky. Nedoporučuje italské rajčatové passaty ani rajský protlak: chybí v nich dužina, která vytvoří charakteristickou konzistenci. Navíc přidají kyselost a chuť rajčat je pak příliš dominantní.

02.

Ve větším hlubším hrnci rozehřejte větší množství přepuštěného másla (nebo směsi přepuštěného másla a oleje). Přidejte bobkový list, černý kardamom, hřebíček a římský kmín a nechte je chvíli v horkém tuku rozvonět.

03.

Vsypejte cibuli a orestujte ji za stálého míchání dozlatova. Poté vmíchejte chilli papričku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a také je prohoďte v horkém tuku. Teď přidejte i kurkumu a směs koření garam masala. Vlijte rozmixovaná rajčata a zprudka vyduste šťávu až na tuk.

Tip: Připravte si dopředu k ruce všechno koření a ingredience, které budete potřebovat. Když se tvoří základ jídla, je potřeba ho pozorně míchat a hlídat.

04.

Do pánve přidejte brambory, promíchejte je na pánvi tak, aby se dobře obalily kořením, osolte, přidejte pár lžic vody a pod pokličkou zvolna duste asi 15 minut.

05.

Nakonec do hrnce přidejte scezenou namočenou rýži a rozprostřete ji na bramborový základ. Podlijte dvojnásobným množstvím vody (na hrnek rýže použijte dva hrnky vody), ještě zlehka dosolte a pod pokličkou na mírném ohni duste 15 minut. Přiklopené pak nechte pod pokličkou ještě chvíli dojít.

Tip: Při přípravě na elektrickém sporáku postačí, když budete jídlo zvolna dusit 5 minut a pak ho necháte 30 minut stát přiklopené na horké plotně. Zbytkové teplo na dovaření rýže postačí.

06.

Podávejte horké s kopečkem hustého jogurtu jako lehkou večeři nebo jako vydatnou exotickou přílohu.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Načítám