Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vaječný bochánek, vaječná hrudka nebo také syrek či vajíčkový domácí sýr. Tato dobrota je neodmyslitelnou součástí velikonočního košíku, který si věřící na Slovensku (ale i v některých částech Moravy, Polska a Ukrajiny) nechávají o Velikonocích posvětit v kostele. Vy ho do kostela nosit nemusíte, ale rozhodně si ho připravte. Je snadný, chutný – a až návykový!

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kouli
  • 1 l plnotučného mléka
  • 10 ks vejce
  • 2 špetky soli
  • 1 svazek čerstvých bylinek (pažitka, řeřicha, oregano…)
  • 2 lžíce jedlých květů
Článek

Vaječný bochánek se tradičně připravuje naslano, ale můžete to zkusit i s cukrem a třeba se skořicí a rozinkami. Vajíčková hrudka je úžasná na všechny způsoby a můžete do ní přidat skoro vše, co vás napadne.

Postup

01.

Cedník vyložte čistou namočenou utěrkou a rozložte na ni bylinky a jedlé květy podle chuti a fantazie. Do velkého hrnce nalijte mléko a vyklepněte do něj všechna vejce. Přidejte sůl a směs pomalu za stálého míchání zahřívejte, než začne mírně vřít.

Tip: Tento recept představuje skvělý a jednoduchý způsob, jak během Velikonoc zpracovat syrová vyfouknutá vejce.

02.

Stále míchejte, dokud se nevytvoří vaječná sraženina a nad ní světlá, až skoro čirá tekutina. Poté vše přelijte do připraveného vyloženého cedníku a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Bochánek svažte v utěrce provázkem a přes noc nechte zavěšený (například nad dřezem) ztuhnout a vykapat.

03.

Hotový bochánek podávejte samotný jako sýr nebo na chlebu, třeba s šunkou, klíčky či se zeleninou.

Energetická hodnota celkem pro 1 kouli
Energie6 010 kJ
Bílkoviny96,8 g
Tuky84,3 g
Sacharidy66 g
Sůl4,53 g
SAFA38,9 g
Vláknina7,5 g
Cukry48,6 g

Načítám