Článek
Vaječný bochánek se tradičně připravuje naslano, ale můžete to zkusit i s cukrem a třeba se skořicí a rozinkami. Vajíčková hrudka je úžasná na všechny způsoby a můžete do ní přidat skoro vše, co vás napadne.
Postup
01.
Cedník vyložte čistou namočenou utěrkou a rozložte na ni bylinky a jedlé květy podle chuti a fantazie. Do velkého hrnce nalijte mléko a vyklepněte do něj všechna vejce. Přidejte sůl a směs pomalu za stálého míchání zahřívejte, než začne mírně vřít.
Tip: Tento recept představuje skvělý a jednoduchý způsob, jak během Velikonoc zpracovat syrová vyfouknutá vejce.
02.
Stále míchejte, dokud se nevytvoří vaječná sraženina a nad ní světlá, až skoro čirá tekutina. Poté vše přelijte do připraveného vyloženého cedníku a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Bochánek svažte v utěrce provázkem a přes noc nechte zavěšený (například nad dřezem) ztuhnout a vykapat.
03.
Hotový bochánek podávejte samotný jako sýr nebo na chlebu, třeba s šunkou, klíčky či se zeleninou.