Článek
Místo toho, abyste na závěr knedlíky přelili máslem, můžete je podávat se zakysanou smetanou nebo hustým bílým jogurtem smíchaným s medem. Uvidíte, jaká je to dobrota.
Postup
01.
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm. Zlehka je zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte chvíli stranou. Podle šikovnosti vytvoříte 28–32 knedlíků, připravte si jich dostatek.
02.
Do mísy dejte tvaroh (na knedlíky je nejlepší měkký tvaroh v alobalu), špetku soli, vejce a větší část dětské krupičky. Těsto pořádně propracujte vidličkou a poté se do něj pusťte rukou. Postupně přisypte tolik krupičky, aby vzniklo soudržné, trochu lepivé těsto, ze kterého můžete v dlani vytvořit tvárnou placičku.
Tip: Tvarohové těsto dobře snese i práci začátečníka, nemusíte se ho příliš obávat. Je pravda, že když přidáte krupičky příliš, knedlíky nebudou tak vláčné. Na talíři s máslem se to trochu ztratí a vy si určitě pochutnáte.
03.
Těsto rozdělte na poloviny, vytvarujte z něj šišky podobné knedlíkům a na talíř si nasypte ještě trochu krupičky. Z těsta odkrajujte kousky podobně, jako když krájíte knedlíky. Jednu stranu těsta otiskněte v krupičce, aby se vám nelepilo na ruce, doprostřed položte kostičku jablka a vytvarujte knedlík. Ten ještě můžete celý zlehka vyválet v krupičce, aby se vám nepřilepil na tác.
04.
Až budete mít všechny knedlíky připraveny, přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Do vařící vody vložte všechny knedlíky a vařečkou je jemně odlepte ode dna. Znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na mírný. Knedlíky vařte asi 6–8 minut do chvíle, kdy vyplavou na povrch.
05.
Uvařené knedlíky sceďte a na talíři přelijte rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem, skořicí a nasekanými vlašskými ořechy.
Když se vám nechce dělat knedlíky, zkuste nudle s tvarohem naslano nebo nudlový kugl.