Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Lišky jsou považovány za jedny z nejchutnějších hub. A pokud mi nepřeje houbařské štěstí, jsem ochotna alespoň jednou za sezonu vaničku koupit: smetanové omáčky s liškami se nedokážu vzdát.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 350 g lišek
  • 2 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 150 ml vývaru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Lišky bezpečně poznají i méně zkušení houbaři. Mají typickou nažloutlou dužinu, prohýbaný klobouk s lupeny, které se sbíhají na třeni a připomínají rozvětvené listy. Velmi příjemně voní, mají lehce pepřovou delikátní chuť a jsou pevné: to vše z nich dělá výbornou výchozí surovinu do různých pokrmů. Fantastické jsou nakládané lišky, hodí se do houbových slaných koláčů a do slaných palačinek, připravíte z nich rizoto i liškovou kulajdu a hlavně tuto nedostižnou smetanovou liškovou omáčku. Nejraději ji mám jenom se širokými těstovinami, ale skvěle doprovodí i steaky. A znáte koprovku s liškami?

Postup

01.

V záhybech lupenů lišek se často skrývá písek a jehličí, proto jsou to jediné houby, které je potřeba opravdu poctivě omýt pod tekoucí vodou. Omyté lišky rychle osušte na papírovém ubrousku a rozdělte na menší části (pár nejhezčích malých kousků si nechte stranou v celku na zdobení).

02.

Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. V pánvi rozehřejte směs másla a oleje na vyšší teplotu a přidejte houby, které jste si dali stranou na ozdobu. Osolte, opepřete a opečte je dozlatova. Poté je vyjměte z pánve a dejte chvíli stranou. Do uvolněné pánve přidejte případně ještě kousek másla a šalotku. Také ji osolte a opepřete a za stálého míchání ji opečte dosklovata.

03.

Do pánve přidejte prolisovaný česnek, lišky, kmín a společně dál opékejte. Houby pustí vodu, nechte ji odvařit a poté přilijte vývar. Ochutnejte a případně dosolte, přidejte citronovou šťávu a společně krátce poduste, postačí 5–8 minut. Nakonec omáčku zjemněte smetanou, nechte ještě krátce prohřát a zhoustnout a odstavte. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať a podávejte. Na talíři přidejte pár opečených hub na ozdobu.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Načítám