Hlavní obsah
2,7
(10)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Je to sice trochu čuňačinka, ale na smažák dostane chuť jednou za čas skoro každý. Proč si ho neudělat ještě dnes? Usmažte si naprostou klasiku a dejte si ji s hranolky, brambory nebo v housce a přeneste se do vypraženého ráje.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 300 g sýru eidam
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • 200 ml oleje na smažení
    Článek

    Smažený sýr by měl po rozkrojení krásně vytéct, ale občas se tak stane už na pánvi. Pokud tomu chcete zabránit, kupte sýr s nižším podílem tuku nebo ho obalte dvakrát. Více už v samotném receptu.

    Postup

    01.

    Pokud jste koupili sýr v celku, podélně ho rozkrojte na dva stejně široké plátky. Vejce rozšlehejte vidličkou se špetkou soli a pepře. Na pánvi rozehřejte olej ve výšce asi půl centimetru.

    02.

    Plátky sýra lehce namočte ve studené vodě, aby na nich dobře držela mouka, a obalte je postupně v hladké mouce, vajíčku a mírně osolené strouhance. Aby vám sýr na pánvi nevytekl, ještě jednou ho obalte ve vejci a strouhance.

    03.

    Sýr smažte na pánvi, dokud není zlatavý. Jestli ho máte raději pevnější, smažte zprudka. Pokud jste milovníci tekutější varianty, smažte pozvolna.

    Energetická hodnota celkem - 2 porce
    Energie15 750 kJ
    Bílkoviny126,6 g
    Tuky257,5 g
    Sacharidy228,1 g
    Sůl9,31 g
    SAFA53,95 g
    Vláknina9 g
    Cukry12,58 g

    Načítám