Článek
Olomouckým tvarůžkům jsou věnovány celé festivaly, v Lošticích najdete tvarůžkovou cukrárnu a v Olomouci mají dokonce i své vlastní muzeum.
Postup
01.
Vychlazené olomoucké tvarůžky nastrouhejte na hrubém struhadle. Do mísy vyklepněte vajíčka, rozšlehejte je se solí, přidejte nastrouhané tvarůžky a světlé pivo.
02.
K této směsi přisypte strouhanku a zamíchejte. Vznikne těstíčko, ze kterého budete tvořit smaženky.
03.
Připravte si střední pánev a na vrstvě oleje tvořte z těstíčka pomocí lžíce placky, které smažte z obou stran dozlatova. Olej doplňte do pánve po každé hotové smažence.
04.
Hotové je přehněte a dejte na krajíc chleba. Ozdobte jarní cibulkou a oblíbenou hořčicí.