Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tvarůžky, tvargle nebo syrečky... Jak jim říkáte vy? Ať už tak, nebo onak, každopádně na tuto krajovou specialitu s typickým aroma mnozí nedají dopustit. Skvělé jsou samozřejmě jen tak s čerstvým chlebem a máslem, ale zkuste je přidat i do oblíbené vaječné smaženky! Inspirujte se dnešním receptem.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Těstíčko
  • 100 g olomouckých tvarůžků
  • 5 lžic strouhanky
  • 3 ks vejce
  • 6 lžic piva
  • 2 špetky soli
  • 150 ml oleje na smažení
K podávání
  • 5 lžiček hořčice
  • 2 ks jarní cibulky
  • 5 krajíců chleba
Článek

Olomouckým tvarůžkům jsou věnovány celé festivaly, v Lošticích najdete tvarůžkovou cukrárnu a v Olomouci mají dokonce i své vlastní muzeum.

Postup

01.

Vychlazené olomoucké tvarůžky nastrouhejte na hrubém struhadle. Do mísy vyklepněte vajíčka, rozšlehejte je se solí, přidejte nastrouhané tvarůžky a světlé pivo.

02.

K této směsi přisypte strouhanku a zamíchejte. Vznikne těstíčko, ze kterého budete tvořit smaženky.

03.

Připravte si střední pánev a na vrstvě oleje tvořte z těstíčka pomocí lžíce placky, které smažte z obou stran dozlatova. Olej doplňte do pánve po každé hotové smažence.

04.

Hotové je přehněte a dejte na krajíc chleba. Ozdobte jarní cibulkou a oblíbenou hořčicí.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 806,71 kJ
Bílkoviny12,35 g
Tuky33,64 g
Sacharidy20,46 g
Sůl2,05 g
SAFA4,06 g
Vláknina1,22 g
Cukry2,29 g

Načítám