Článek
Postup
01.
Pokud budete používat sušené houby, nezapomeňte je včas namočit, potřebují alespoň hodinu. Klidně je ale můžete namočit už ráno před odchodem do práce a použít až večer. Namočené houby dobře vyždímejte a vodu z namáčení si nechte bokem. Další postup je stejný u čerstvých i sušených hub: odstraňte pevnější nožku a nakrájejte je na širší nudličky.
Tip: Nožky hub nevyhazujte a přidejte je do vývaru z odřezků a natí, dodají mu bohatou chuť, sytou barvu a také ho obohatí o živiny.
02.
Uzené tofu dobře osušte kuchyňským ubrouskem a nakrájejte na kostičky, bílou část jarní cibulky nakrájejte na kolečka. V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a nastrouhaný česnek a zázvor a uvařte nudle podle návodu na obalu. Nezapomeňte je po uvaření propláchnout studenou vodou a přidat kapku oleje, jinak se vám slepí.
03.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej (do asijských jídel ráda používám sezamový, ale postačí i běžnější rostlinný olej), přidejte houby a tofu a opečte je dozlatova. Ke konci opékáni přihoďte i cibulku, té stačí jenom chvilička.
Tip: Pokud máte, můžete přidat k houbám a tofu i list zelí nakrájený na nudličky nebo třeba oloupaný košťál brokolice, jídlo bude křupavější a ještě chutnější.
04.
Do pánve vlijte marinádu ze sójové omáčky a krátce ji promíchejte se zeleninou a tofu. Přidejte nudle, ještě jednou krátce promíchejte a můžete začít servírovat. Do misky přidejte sezamová semínka, čerstvý koriandr a nasekanou zelenou nať cibulky.
Tip: Společně s marinádou přidejte do pánve i pár lžic vody, ve které jste namáčeli houby, budou ještě lepší a vláčnější.
Asijská jídla jsou dobrá volba vždy, když potřebujete uvařit rychle. A dokonce i ta s masem: rychlou vepřovou panenku můžete dochutit stejnou marinádou a úžasná máslová kuřecí stehna budou na stole do půl hodiny.