Článek
Květák, to je velmi vděčná surovina, kterou milují masojedi i vegetariáni. Dá se péct, smažit, vařit, zapékat... Oblíbený je ve formě květákových placiček, kari nebo v polévce. Je bohatý na důležité živiny a vlákninu a nemá skoro žádné kalorie. Je to prostě král letní zeleniny! Tento recept je vhodný jak pro dietářky, tak i pro vegany (místo jogurtu si mohou dát třeba veganskou majonézu z aquafaby) a bez chleba ho ocení i vyznavači keto, low carb či bezlepkové stravy.
Postup
01.
Nejprve si připravte marinádu na květák. Smíchejte olivový olej s kořením - mletým římským kmínem, kurkumou, kajenským pepřem a uzenou paprikou.
02.
Syrový omytý a částečně osušený květák rozeberte na menší růžičky, smíchejte je s marinádou a nechte naložené minimálně dvě hodiny.
03.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Marinovaný květák rozložte na plech s pečicím papírem a osolte ho. Vložte do trouby a pečte do změknutí – potrvá to asi 20 minut.
04.
Upečeným květákem plňte pita chleby a přidejte rozkrojená cherry rajčata, kolečka červené cibule a salátové okurky. Servírujte s osoleným a opepřeným bílým jogurtem.
Tip: Milujete vlastní pečivo? Zkuste recept na domácí pita chleba.
Nechce se vám rozdělovat květák na růžičky? Nemusíte! Pikantní květák pečený v celku je vynikající a opravdu skoro bez práce. Dá se použít jako zajímavá příloha, lehká večeře nebo jako teplý předkrm.