Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

U nás ne moc známý, ale v Itálii velmi oblíbený recept vznikl v 19. století jako inspirace francouzskou gastronomií. Tato vegetariánská varianta pizzy s voňavým rozmarýnem vás nadchne.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
na těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 220 ml vlažné vody
  • 6 g droždí
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
na pizzu
  • 350 g brambor
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli
Článek

Jak to bývá u receptů italské kuchyně, vystačíte si se základními surovinami v té nejlepší kvalitě a jednoduchý postup z nich vytvoří prvotřídní delikatesu.

Postup

01.

Brambory typu A oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Dejte je do studené vody a nechte namočené ideálně přes noc.

02.

Nejprve v zadělávací míse utřete ruční metlou rozdrobené droždí s cukrem, vznikne řídká kašička.

03.

Do mísy nasypte hladkou mouku, sůl, přidejte olivový olej a vlažnou vodu. Zadělejte těsto a nechte ho kynout na teplém místě asi 90 minut.

04.

Plech potřete olivovým olejem. Vykynuté těsto prsty rozprostřete na vymazaný plech, posypte ho nasekanými lístky rozmarýnu a nastrouhanou mozzarellou.

05.

Brambory slijte a vysušte je papírovou utěrkou dosucha. Rozprostřete je rovnoměrně na vrstvu sýru, osolte a pokapejte olivovým olejem.

06.

Pizzu dejte péct do předehřáté trouby na 240 °C na přibližně 30 minut, dokud brambory svrchu nezezlátnou. Hotovu pizzu můžete posypat čerstvým rozmarýnem a krájejte ji na dílky.

Energetická hodnota celkem - 1 plech 22 × 30 cm
Energie8 871,46 kJ
Bílkoviny65,8 g
Tuky63,73 g
Sacharidy312,05 g
Sůl8,83 g
SAFA19,56 g
Vláknina16,98 g
Cukry9,9 g

Načítám