Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pamatujete si pirohy z dětství od babičky nebo se na ně chystáte poprvé? Ať je to jakkoliv, tento recept z bramborového těsta si zamilujete. Díky tvarohové náplni, krémové smetaně a dozlatova vysmažené slanině sice nejde o úplně dietní pokrm, ale je vynikající a dobře zasytí.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Těsto
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 50 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
Náplň
  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 špetky soli
Na dokončení
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 lžíce nasekané pažitky
Článek

Na přípravu pirohů použijte brambory varného typu C, které mají vyšší obsah škrobu. Díky tomu bude těsto dobře držet pohromadě.

Postup

01.

Začněte náplní. Tvaroh osolte a prošlehejte s nasekanou pažitkou. Náplň uložte do chladničky, než připravíte těsto.

Tip: Kdyby byla směs příliš hustá, můžete přidat lžíci mléka.

02.

Uvařené brambory najemno nastrouhejte, přidejte k nim mouku, vejce, žloutek a sůl. Vše propracujte a postupně přilévejte vodu, může jí být potřeba i víc než 50 ml, záleží na savosti mouky a typu brambor. Hotové těsto by mělo být tuhé a nelepivé.

Těstoviny

Pišot

03.

Těsto vyválejte na placku vysokou asi 3 mm a vykrajujte z ní větší kolečka (využijte například hrnek s průměrem okolo 10 cm). Do každého kusu těsta poté dejte lžíci náplně, okraje potřete vodou a přehněte na taštičku. Okraje těsta umačkejte vidličkou, aby tvaroh nevytekl.

04.

Pirohy vařte ve větším hrnci s vroucí osolenou vodou, jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové: trvá to asi 10 minut. Pirohy servírujte se zakysanou smetanou, opečenou slaninou a posypané pažitkou.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie12 248,7 kJ
Bílkoviny127,15 g
Tuky114,43 g
Sacharidy336,12 g
Sůl10,46 g
SAFA54,6 g
Vláknina16,21 g
Cukry22,64 g

Načítám