Článek
Na přípravu pirohů použijte brambory varného typu C, které mají vyšší obsah škrobu. Díky tomu bude těsto dobře držet pohromadě.
Postup
01.
Začněte náplní. Tvaroh osolte a prošlehejte s nasekanou pažitkou. Náplň uložte do chladničky, než připravíte těsto.
Tip: Kdyby byla směs příliš hustá, můžete přidat lžíci mléka.
02.
Uvařené brambory najemno nastrouhejte, přidejte k nim mouku, vejce, žloutek a sůl. Vše propracujte a postupně přilévejte vodu, může jí být potřeba i víc než 50 ml, záleží na savosti mouky a typu brambor. Hotové těsto by mělo být tuhé a nelepivé.
03.
Těsto vyválejte na placku vysokou asi 3 mm a vykrajujte z ní větší kolečka (využijte například hrnek s průměrem okolo 10 cm). Do každého kusu těsta poté dejte lžíci náplně, okraje potřete vodou a přehněte na taštičku. Okraje těsta umačkejte vidličkou, aby tvaroh nevytekl.
04.
Pirohy vařte ve větším hrnci s vroucí osolenou vodou, jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové: trvá to asi 10 minut. Pirohy servírujte se zakysanou smetanou, opečenou slaninou a posypané pažitkou.