Článek
Známější je sladká granola, ale ta slaná je také skvělá. Dá se použít do salátů, polévek i na chleba. Můžete ji přimíchat do pomazánek nebo s ní posypat steak. Při dochucování se nebraňte mletému kajenskému pepři. Pikantní prvek, včetně černého pepře, s ostatními ingrediencemi pěkně souzní a vaše smysly se nebudou moct nabažit. Směs semínek a ořechů je ve vaší režii. Ořechy, které moc nedoporučujeme do granoly přidávat, jsou neloupané lískové, mohou při pečení praskat a olupovat se, a v granole by tak zůstaly kousky slupek.
01.
Vločky, semínka a nahrubo nasekané ořechy promíchejte ve větší míse. V receptu jsme použili 100 g směsi semínek - slunečnicové, dýňové, lněné, sezamové a konopné - a 70 g směsi ořechů - mandle, pekanové ořechy, vlašské ořechy a kešu.
02.
V menší misce vidličkou nebo metličkou prošlehejte ingredience na marinádu.
03.
Marinádou zalijte suchou směs ve větší míse a důkladně promíchejte - nejlépe to jde rukama. Rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem.
04.
Pečte při 150 °C (horkovzduch) cca 30 minut. Během pečení každých 10 minut promíchávejte, aby se granola rovnoměrně prosušila.
05.
Nechte ji vychladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné sklenici nebo krabičce. Vydrží v suchu několik týdnů.
Dostali jste právě chuť i na sladkou granolu? Zkuste zdravý recept na tu jablečnou anebo granolu s kokosem.