Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si plech vyložený papírem na pečení. Ze zelí odstraňte vnější poškozené listy a ostrým nožem nakrájejte hlávku napříč na kolečka silná asi 1,5-2 cm, postupujte od špičky směrem ke košťálu.
Tip: Jednotlivé plátky mají tendenci se rozpadat: použijte opravdu ostrý nůž a ukrojené kousky hned položte na plech. Odpadlé části přiložte zpátky na místo nebo je použijte do pokrmů typu stir-fry.
02.
V misce dobře promíchejte suroviny na omáčku a pomocí mašlovačky vydatně potřete povrch zelných plátků. Pak vložte do trouby, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte asi 25–35 minut, až bude zelí měkké, ale pořád trochu křupavé, omáčka na povrchu lehce zkaramelizuje a volné listy na okraji začnou hnědnout. V průběhu pečení zelí můžete ještě jednou dvakrát potřít zbylou omáčkou.
03.
Zatímco se zelí peče, připravte si křupavou posypku. V hlubší pánvi rozehřejte na středně silném ohni olej, vsypejte strouhanku (skvělá je japonská strouhanka panko s hrubější strukturou) a za stálého míchání a prohazování ji opečte dokřupava, potrvá to jenom chvilku. Když začne strouhanka zlátnout, přidejte i prolisovaný stroužek česneku a už jenom krátce společně opečte.
Tip: Opečenou strouhanku ihned přesypejte na talíř, zbytkovým teplem z pánve se jinak rychle spálí.
04.
Upečené zelí přeložte pomocí obracečky na talíř, bohatě zasypejte křupavou strouhankou, přidejte najemno nakrájenou petrželovou nať a podávejte teplé.
Tip: S jemnou bramborovou kaší bude pečené zelí stačit jako hlavní chod slabším jedlíkům, hladovější si můžou přidat volské oko nebo kousek opečené kvalitní uzeniny.
Pečené zelné plátky jsou skvělé i z červeného zelí.
Recept na domácí kysané zelí
Na výrobu potřebujete krouhané zelí, sůl a kmín. Směs se nejprve „šlape“ ve velké nádobě, přičemž se postupně odlévá přebytečná voda. Poté se zelí napěchuje do kameninových hrnců. Otvor se uzavře plátýnkem, deskou a těžkým kamenem, aby se zelí nezkazilo vlivem přístupu vzduchu. Po několika dnech kvašení je hotovo. Výsledný „všelék“ lze přemístit do sklenic a vychutnávat po celý rok.