Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Hana Málková/STOB

Foto: Hana Málková/STOB

Máte chuť na rychlou teplou večeři či oběd z jednoho pekáčku anebo na teplý zeleninový salát? Upečte si výbornou zeleninu podle tohoto zdravého a dietního receptu. Příprava nedá moc práce, k ochucení vezměte bylinky a koření, které vám opravdu chutná, a místo tofu lze užít třeba balkánský sýr.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 110 g batátů
  • 70 g brambor
  • 60 g celeru
  • 35 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 90 g červené řepy
  • 60 g uzeného tofu
  • 6 ml řepkového oleje
Článek

Pečená zelenina je úžasná surovina. Dá se z ní udělat jednoduchá směs k večeři, polévka, omáčka či pomazánka.

Postup

01.

Zeleninu nakrájejte na kostky, vložte ji do pekáčku či zapékací misky, přidejte olej, osolte, opepřete, přidejte koření dle vaší chuti (chilli, oblíbené bylinky) a promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C.

Tip: Pokud kombinujete zeleninu různé tvrdosti, přidávejte tu měkčí později, aby se nespálila.

02.

Pekáč se zeleninou vložte do vyhřáté trouby a pečte 35 minut na 180 stupňů. Na posledních deset minut pečení přidejte na kostičky nakrájené tofu.

Tip: Recept lze různě obměňovat podle toho, co máte zrovna v chladničce. Místo tofu, které zajišťuje bílkovinu, lze použít i klidně šmakouna nebo balkánský sýr.

Energetická hodnota celkem - 1 porci
Energie1 627,1 kJ
Bílkoviny16,23 g
Tuky12,98 g
Sacharidy50,16 g
Sůl1,21 g
SAFA1,31 g
Vláknina12,69 g
Cukry24,33 g

Načítám